Tribina: Tri života Bosiljke Lončar

Piše: P-portal.net

Tribina u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba pod nazivom „Tri života Bosiljke Lončar“ održat će se u utorak, 27. februara s početkom u 17 sati na prvom katu Privrednikovog doma

Dokumentarni film „Zaveštanje”, autora Ivana Jovića, jedno je od najboljih dokumentarnih svjedočanstava koje je ikada napravljeno o patnjama koje je srpski narod prošao u logorima NDH. Film smo prije nekoliko godina prikazali u Privredniku i razgovarali s autorima. Njegova specifičnost je u tome što govori očima djece koja su prošla logore, djece koja su u trenutku snimanja bili starci, mnogi od njih do danas su se upokojili i mnogi od njih su o stradanjima šutjeli cijeli život. Nije bilo komisija koje je njihova patnja zanimala, nije bilo povjesničara koji su im kucali na vrata, a jako često su sve prešutjeli i svojim ukućanima.

Progovorili su pred kamerom Ivana Jovića, a nekoliko stotina snimljenih sati dokumentarna je riznica sjećanja srpskog naroda na temu o kojoj su najviše pričali oni za koje bi bilo bolje da su o njoj šutjeli. „Zaveštanje” je prikazalo samo mali dio snimljenog materijala, stoga vas pozivamo da nam se pridružite na idućoj tribini u Privredniku gdje ćemo ekskluzivno prikazati materijal koji do sada nije viđen, svjedočenje logorašice Bosiljke Lončar, žene koja je kao djevojčica prošla nezamislive patnje, da bi kasnije bila proganjana i u vrijeme staljinističkih čistki nakon rata i da bi veliko finale dočekala 90-ih kada je kao Srpkinja maltretirana i protjerana iz Hrvatske.

Nakon prikazivanja svjedočenja Bosiljke Lončar, novinar Saša Kosanović, razgovarat će s autorom filma Ivanom Jovićem i njegovom direktoricom projekta Monjom Jović.

Tribina u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba pod nazivom „Tri života Bosiljke Lončar“ održat će se u utorak, 27. februara s početkom u 17 sati na prvom katu Privrednikovog doma (Preradovićeva 18, Zagreb).


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: