fbpx

Materijal prikupljan tokom pet godina trajanja projekta „Usmena istorija stradanja civila u NDH – Zaveštanje“ koji je producentska kuća Terirem produkcija, čiji su vlasnici i pokretači projekta, koristila za dugometražni dokumentarni film istog naziva – „Zaveštanje“, naći se uskoro u kolekciji Arhiva audio-vizuelne istorije Karlovog univerziteta u Pragu (Malach Centre for Visual History), javlja Filmski centar Srbije.

Radi se o arhivu koji audio-vizuelne materijale nudi isključivo akademskim istraživačima i u kojem se već nalazi arhivska građa Šoa fonadacije (USC Shoa Fondation), Jejlov Fortunof arhiv (Fortunoff Video Archive for Holocaust Testimonies) i druge manje kolekcije koje su većinom vezane za Holokaust.

Oko 450 sati materijala koje je reditelj Ivan Jović sa svojim saradnicima snimao na teritoriji Srbije i Bosne i Hercegovine postaće deo digitalne arhive sa izabranim komputativno lingvističkim funkcijama koje omogućavaju efektivno pretraživanje u kolekciji materijala.

Film „Zaveštanje“ nacionalnu premijeru imao je na Slobodnoj Zoni krajem 2016. (o čemu smo na P-portalu pisali), a međunarodnu u junu 2017. na Moskovskom filmskom festivalu. Prikazivan je u zemljama regiona, Austriji, Švedskoj, Izraelu, Australiji. Prikazan je dva puta i u okviru Privrednikovih tribina u Zagrebu, kada su nakon projekcija filma govorili poznati historičar Hrvoje Klasić, kao i Ana Požar, bivša logorašica i direktorica JUSP-a Jasenovac od 1980. do ’90. i Milan Radanović, povjesničar iz Arhiva Srba u Hrvatskoj.

U pitanju je filmski spomenik sastavlјen isklјučivo od snimlјenih svedočenja preživelih, sa jedinstvenim pristupom istoriji kolektivnog stradanja i istorijskom zlu – bez arhivskih snimaka, naratora, istoričara koji tumače dešavanja. U filmu 55 svedoka iznosi svoje lično svedočenje, rekonstruišući na taj način istorijski tok opisanih događaja. Nastanak i tog ostvarenja je podržao Filmski centar Srbije.

Terirem produkcija, u saradnji sa poznatim dokumentaristom Borisom Mitićem i njegovom producentskom kućom Anti-Apsurd iz Zagreba, radi na razvoju nastavka projekta, tačnije drugom delu dokumentarne trilogije. Radni naslov projekta je Zaveštanje: Slike i u njemu reditelj Ivan Jović priču gradi kroz fotografije i dokumenta iz ličnih arhiva svedoka, sa idejom da suoči fotografije malih istorija sa fotografijama velike istorije i pokaže da je potrebno da poznajemo i jedne i druge kako bismo shvatili sveukupnost događaja.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email