Dokumentarno-igrani film „Dnevnik Diane Budisavljević” ovih dana se prikazuje po Hrvatskoj ne ostavljajući nikoga ravnodušnim. Režiserka Dana Budisavljević s njim je osvojila nagradu za režiju na 66. filmskom festivalu u Puli. Lijepo je da je u ovo vrijeme snažnog revizionističkog vala kojim se pokušavaju poništiti patnje Srba, Židova, Roma, Hrvata antifašista i pripadnika drugih naroda koji su prošli kroz koncentracijski logor Jasenovac ili su u njemu stradali, kao i patnje hiljada malih logoraša dječjih logora u Sisku i Jastrebarskom, ali i svih ostalih logora u NDH, film o Diani Budisavljević, privukao veliku pažnju.

S druge strane, za dokumentarni film „Zaveštanje“ u Hrvatskoj i Srbiji čulo je malo ljudi. „Zaveštanje“ je plod višegodišnjeg herojskog truda i odricanja režisera Ivana Jovića, njegove supruge Monje, porijeklom Siščanke, i njihovih suradnika. Oni su nekoliko godina snimali svjedočanstva nekadašnje djece logoraša i iz 500 sati snimljenih materijala napravili film nakon kojega se normalan čovjek samo može zastidjeti atmosfere u Hrvatskoj i ljudi koji negiraju ustaške zločine, mučilišta i stratišta proglašavaju odmaralištima, a ustaše spasiocima srpske djece.

Dođite u utorak u Privrednik i pogledajte ovo vrijedno filmsko ostvarenje, ako ni zbog čega drugog, onda barem zbog hiljada djece koja su u strašnim mukama umirali pod čizmama onih koje se danas pokušava rehabilitirati. Nakon projekcije filma novinar Saša Kosanović razgovarat će s Anom Požar, bivšom logirašicom i direktoricom JUSP-a Jasenovac od 1980./90. i sa Milanom Radanovićem, povjesničarom iz Arhiva Srba u Hrvatskoj.

Projekcija filma „Zaveštanje“ i tribina pod nazivom „Istina o ustaškim logorima u NDH ispričana kroz sjećanja djece logoraša“, u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, održat će se u utorak, 12. novembra, u 18 sati, na prvom katu Privrednikovog doma (Preradovićeva 18, Zagreb).

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email