Povratak napisanih

Piše: Olivera Radović

Počinje 65. međunarodni sajam knjiga u Beogradu

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Ove nedelje će, nakon dvogodišnje pauze, ponovo početi najveći Sajam knjiga na jugoistoku Evrope. Međunarodni beogradski sajam knjiga, nakon što je dva puta odlagan zbog epidemije korona virusa, biće održan od 23. do 30. oktobra pod sloganom „Povratak napisanih“. Regionalno najveća manifestacija posvećena knjizi, u svom velikom povratničkom izdanju okupiće i ove godine najprestižnije izdavače, knjižare, bibliotekare i pisce iz Srbije i sveta. Najavljeno je učešće preko 400 izlagača, a organizovan je i bogat propratni program sa brojnim promocijama, predavanjima, okruglim stolovima, susretima sa piscima…

„Danas je stvarno dobar dan za sve ljubitelje Sajma knjiga, koji je bio odlagan dve godine zbog globalne pošasti zvane korona. To zlo je posustalo, ali se pojavila nova bolest – rat, o kojoj je napisano mnogo knjiga. Pošto su strah i strepnja sastavni deo naših života, važno je da u treptaju vremena učinimo nešto dobro. Suština dobre knjige jeste njena lekovitost. Zbog toga dođite na 65. međunarodni beogradski sajam knjiga kao nekada, kada smo tamo išli lepo odeveni kao kod prijatelja na slavu“, pozvao je akademik Dušan Kovačević, predsednik Odbora Sajma knjiga.

Sedam dana će Sajam knjiga biti mesto okupljanja čitalaca, izdavača, pisaca i svih onih koji su na razne načine vezani za knjigu. Od organizovanih autobusa sa školarcima iz unutrašnjosti, preko studenta u potrazi za stručnom literaturom, ljubitelja pisane reči u raznim formatima, iskusnih poznavalaca pisane tradicije, pa sve do onih koji, u duhu vremena, pisanu reč tek „konzumiraju“. I ove godine će izdavači negodovati zbog nepovoljnih uslova. I ove godine će pred pojedinim štandovima biti nepregledni redovi za potpisivanje knjiga ili fotografisanje sa autorom, pa i ove godine ti redovi neće nužno biti srazmerni vrednosti samog izdanja ili značaju pojedinog autora. Ali i to je Sajam. Kolaž različitih čitanja napisanog. Koji odoleva uprkos svim izazovima vremena i koji svedoči da je knjiga i dalje referentna vrednost. Skup na kojem se mimoilaze oni koji će se samim dolaskom na njega osećati uzvišenije, produhovljenije, onih koji će se osećati pomalo degradirano jer su tu i ovi prvi, kao i onih koji ne vide ni jedne ni druge tragajući za nepreglednim prostranstvima koja ih čekaju unutar korica.

Sajam knjiga je već decenijama kultna manifestacija Beograda i jedan od najposećenijih događaja godine. Iako su se nakon epidemije korona virusa promenile brojne navike ljudi, a ekonomska kriza ih i dalje svakodnevno menja, organizatori i ove godine očekuju veliku posećenost. Svakako su se potrudili da ponude primamljiv program.

Ovogodišnja zemlja počasni gost Sajma knjiga biće Rumunija, sa više od 30 svojih autora. Praksu davanja istaknutog mesta zemlji počasnom gostu, koja na svom štandu i u sajamskim salama za promocije ima mogućnost da predstavi svoje izdavaštvo i kulturu, Beogradski sajam knjiga ustanovio je 2002. godine. Počasni gost, čija se književnost i izdavačka produkcija posebno prezentuju, u prilici je da na Sajmu predstavi autore iz svoje zemlje, prevodioce, izdavače, distributere kao i sve one koji su na različite načine u vezi sa knjigom. Osim Rumunije kao zemlje počasnog gosta, na Sajmu će učestvovati izdavači iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Mađarske, Nemačke, Rusije, Kine, Švajcarske, Egipta, Indije i Poljske.

Program Sajma knjiga ove godine koncipiran je u sedam celina. U okviru programskog ciklusa „Vreme pamćenja”, povodom godišnjica rođenja Ive Andrića, Borislava Mihailovića Mihiza i Vaska Pope, razgovaraće se o autoritetu književne kritike i priređivanju kritičkih izdanja. Ciklus „Misliti o knjizi” posvećen je najaktuelnijim temama na književnoj i izdavačkoj sceni, „O umetnosti i kulturi” kapitalnim izdanjima, a „Poštovana deco“ – piscima za decu. Ciklus „Pišem, dakle postojim” predstaviće pisce iz Srbije i drugih zemalja, a u programskoj celini „Dijalozi” književnici će razmenjivati mišljenja o književnosti i umetnosti.

Sajam će ove godine biti u posebnom fokusu i zbog svih izazova koje su poslednje godine donele i koji stavljaju na probu sve učesnike, sa obe strane izlagačkog štanda. Sedam dana manifestacije sa ovakvim ugledom i tradicijom biće dobra prilika za presek stanja. Knjiga će opstati, to je neupitno, ali kako će se svi ostali oko nje prilagoditi i hoće li pored „povratka napisanih“ ovo biti i njihov veliki povratak, videćemo nakon Sajma.

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: