Mirjana Bobić Mojsilović: Strah je dominantna emocija savremenog društva

Piše: Jelena Jovanović

Pisac, nekadašnji novinar, sadašnji kolumnista, autorka popularnih pozorišnih komada i slikarka, Mirjana Bobić Mojsilović je nedavno objavila svoj novi roman Tvoj anđeo čuvar. Nakon promocije na popularnoj beogradskoj manifestaciji Noć …

Pisac, nekadašnji novinar, sadašnji kolumnista, autorka popularnih pozorišnih komada i slikarka, Mirjana Bobić Mojsilović je nedavno objavila svoj novi roman Tvoj anđeo čuvar. Nakon promocije na popularnoj beogradskoj manifestaciji Noć knjige, roman je vrlo brzo postao jedan od najprodavanijih izdanja beogradske izdavačke kuće Laguna.

O svom romanu koji je atipična ljubavna priča, o tome zbog čega je on apel i opomena, kao i o sumornim odrednicama vremena u kom živimo Mirjana Bobić Mojsilović govori za P-portal. Osvrće se i na godinu koja je na izmaku, govori o svojoj prvoj zbirci poezije, takođe objavljenoj ove godine, i otkriva da će u narednoj godini izdavačka kuća Laguna objaviti nova izdanja svih njenih dosadašnjih bestselera.

[pullquote class=”full”]

Mirjana Bobić Mojsilović se novinarstvom bavi od 1979. godine. Pisala je za mnoge značajne časopise i dnevne listove (Duga, Intervju, NIN, Mladina, Danas, Oslobođenje, Politika, Stav, Demokratija). Danas je kolumnistkinja u beogradskom dnevnom listu Večernje novosti. Na televiziji je bila autor i voditelj talk show emisija – Ovo vas još nisam pitala i Pogodi ko dolazi na večeru. Pored pisanja, bavi se i slikanjem – do sada je organizovala četiri samostalne izložbe slika. Zanimljivo je da se njene slike nalaze na koricama svih knjiga koje je objavila.

Objavila je 16 naslova – jedanaest romana, 2 knjige drama, zbirku kratkih priča, dve zbirke kolumni, zbirku poezije. Debitovala je zbirkom kratkih priča priča Baba nemoj ništa da me pitaš 1997. godine, usledili su bestseleriDnevnik srpske domaćice, Hepi end, Majke mi, bajka, Ono sve što znaš o meni, Azbuka mog života, Glad, Gospodin pogrešni, Traži me, Tvoj sam, Srce moje, Tvoj anđeo čuvar. Pored knjiga, Mirjana Bobić Mojsilović je pisala popularne, nagrađivane i dugo izvođene pozorišne komade Komad Suze su ok premijerno je izveden u Narodnom pozorištu 1999. godine (desetak godina kasnije i u Zvezdara teatru), a komad Verica među šljivama premijerno je 2000. godine izveden u Ateljeu 212, uvršten je u antologiju savrenene srpske monodrame. Glumica Svetlana Bojković je za ulogu Verice nagrađena Zlatnom kolajnom – značajnom glumačkom nagradom na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu. Nagrađivane i veoma gledane bile su i drame Poslednja šansa, Imitacija života, Pozovi M radi užitka Pogodi ko dolazi na večeru. Kao koscenarista Mirjana Bobić Mojsilović je sarađivala sa Goranom Bregovićem na komadu Karmen sa srećnim krajem.

[/pullquote]

 

Kako je protekla promocija knjige u okviru manifestacije Noć knjige, 17. decembra?

Noć knjige je bila fantastična, a moj roman, Tvoj anđeo čuvar bio je hit večeri, bio je najprodavanija knjiga. Komentari su fantasttični, čitaoci su oduševljeni.

Otkud ideja za roman Tvoj anđeo čuvar? Zbog čega ste odlučili da napišete mračnu ljubavnu priču koja počinje idilično, a nastavlja se nasiljem, patologijom, maltretiranjem?

Zato što je to tema današnjice – nasilje je svuda oko nas, a psihičko nasilje, o kome se toliko malo govori, uvek prethodi fizičkom nasilju. Psihičko zlostavljanje je u vezi sa strahom, sa indukovanjem i gajenjem straha. A strah je dominantna emocija savremene kulture, neka vrsta ogromne kulturne epidemije – strah je moćna politička poluga, a politički i ideološki model vladavine strahom vrlo lako se preselio u međuljudske odnose. Ljubomora je, takođe, samo sredstvo u projektu kontrolisanja nečijeg života. Zanimljivo je kako se u medijima, osim promocije straha i proizvodnje straha, na mala vrata uvela i ljubomora. Kao, to je simpatično, kao – u pitanju je strast i istinski izraz ljubavi. Vreme u kome živimo, na žalost, odlikuju dve stvari – epidemija usamljenosti, i epidemija stavljanja tuđeg života pod kontrolu.

Da li je ova knjiga i vaša reakcija na porast nasilja prema ženama u našem društvu, neka vrsta apela i opomene?

Jeste. Zanimljivo je kako su mi mnoge čitateljke, među njima i mnoge poznate i uspešne žene već napisale, u privatnim porukama, da su se ježile dok su čitale moj roman – jer je kao da sam opisivala njihove momente o kojima niko ništa ne zna. Dakle, psihičko zlostavljanje se može desiti svakom – ono nema veze sa obrazovanjem, novcem i društvenim statusom.

Zbog čega je psihoterapeut Zoran Milivojević naveo da je Tvoj anđeo čuvar roman koji bi svaka žena trebalo da pročita?

Zato što je Tvoj anđeo čuvar uzbudljiva i prilično tačna priča o mehanizmu straha, o indukovanju straha, o mračnoj mreži ucene besom, u koju se lako upada. Na neki način, moj roman može da bude i neka vrsta priručnika za razumevanje geneze zlostavljanja. Može da nam pomogne da prepoznamo bolest dok je još uvek u začetku.

U svom romanu kritikujete mnogo toga u današnjem društvu. Živimo u vremenu otuđenosti, površnosti, uniformisanosti, sebičnosti, egocentrizma, straha, agresije… Kako čovek može da se bori protiv toga, čemu bi trebalo da se okrene?

Mislim da čovek ne treba sebe nikada da laže. Mora sebi da kaže istinu – šta zapravo želi, kao i da li je spreman da to što želi – plati sopstvenim osećanjem sreće. Strah je najmračnije osećanje, osećanje koje potpuno može da nam konzumira život. Teško je danas izboriti se sa svim demonima koji iskaču iz medija i uslovljavaju nas. U vreme u kome je samopoštovanje srozano na najnižu prečku lestvice vrednosti, teško je sačuvati slobodu i integritet. Ipak, moja junakinja uspeva da se sabere i da spasi vlatiti život pre svega zato što posle pakla kroz koji prolazi uspeva da dokuči da je naš strah hrana našem mučitelju. I kao što to pravilo važi u ličnim odnosima, to se isto može preneti i na viši društveni nivo.

Da li planirate promociju romana Tvoj anđeo čuvar u regionu?

Da, naravno, a o planu promocija, obavestićemo javnost posle Nove godine. Inače, uvek sam mnogo putovala i promocije mojih romana uvek su mi bile divno i dragoceno iskustvo. Susret na relaciji čitalac–pisac je nešto što obogaćuje.

Ove godine je objavljena i vaša prva zbirka pesama Obećao si mi. Kako ste počeli da pišete poeziju, o kakvim pesmama je reč u ovoj zbirci?

Dok nisam odrecitovala jednu svoju pesmu kod Ivana Ivanovića, nisam imala pojma koliko su ljudi željni poezije, koliko su spremni za poeziju, koliko su osetljivi na dobru pesmu. Što je, takođe, samo još jedan dokaz da u vreme svakodnevnih užasa, u nama jača potreba za lepim, plemenitim i uzvišenim. Dokaz da će lepota spasiti svet. Pre nekoliko godina, odjednom, počela sam da pišem poeziju. To je jednostavno iscurilo iz mene, spontano. Ali moram da kažem da sam oduvek volela poeziju, da u svim mojim romanima postoji neka pesma oko koje se nešto vrti, u mnogim mojim romanima, nekom čuvenom pesmom počinje moja priča. U mojim pozorišnim komadima – takođe. Moj komad SUZE su OK, je priča o životu sa poezijom i za poeziju. Tako da je, nekako, a da to nisam ni znala, poezija čučala u meni, taložila se, i pesme su same došle. Prirodno, poput suza.

Planirate li i promociju tog izdanja?

Da, ja sam na turneju moje komedije „Svlačenje“ po Americi nosila prvo izdanje poezije. Inače, volim da recitujem i publika to prima sa oduševljenjem.

Da li pratite savremenu književnu scenu – kod nas i u regionu? Kako vam izgleda ta scena, da li postoje autori koje posebno cenite?

Ne pratim u poslednje vreme domaću književnu scenu, najviše zato što sam toliko radila i putovala da za to nisam imala vremena. A od svetskih pisaca uvek sa radošću čekam nove romane Amanitija, Uelbeka, Begbedea

Šta imate u planu za narednu godinu? Da li imate ideje za nove knjige, ili pozorišne komade?

Što se tiče planova za sledeću godinu, još uvek mi je rano da govorim o njima. Trenutno, promovišem „Tvog anđela čuvara“ i kad nađem malo slobodnog vremena pokušavam da slikam. Dakle, jedini plan mi je da se, za početak, dobro odmorim, pa ću planove praviti, verovatno, već trećeg dana odmora. Inače, volela bih da malo više slikam. Ipak, ono što je sigurno je da ćemo ove godine Laguna i ja objaviti sve moje romane ponovo, u novoj ediciji, jer ih već nekoliko godina uopšte nije bilo u knjižarama.

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: