Tribina: Una, rijeka koju Hrvatska ne voli

Piše: O. R. / P-portal.net

Tribina u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba pod nazivom „Una, rijeka koju Hrvatska ne voli“ održat će se u utorak, 16. januara s početkom u 18 sati na prvom katu Privrednikovog doma

Rijeka Una, jedan je od najljepših prirodnih resursa koje Hrvatska ima. Kraj oko te prekrasne rijeke koja protječe granicom između Hrvatske i Bosne i Hercegovine intenzivno se prazni od početka rata. Hrvatska kao da je na taj kraj zaboravila i prepustila ga propadanju, dok s bosanske strane cvate turizam u okviru Nacionalnog parka Una. Simbol potpuno iracionalnog gospodarenja turističkim potencijalima s hrvatske strane svakako je Štrbački buk, prekrasni vodopad do kojeg je s hrvatske strane gotovo nemoguće doći. Putevi su gotovo neprohodni, a devastacija prostora od strane vlasnika privatne parcele na samoj obali uz vodopad dodatno otežava apsurdnost hrvatskog odnosa prema Uni i njenim resursima.

Na novoj Privrednikovoj tribini predstavit ćemo međudržavni projekt Unaland, knjigu „Kapi moga Unalanda“ autora Dragomira Bokana, dok će ravnatelj bosansko-hercegovačkog Nacionalnog parka Una Amarildo Mulić govoriti o tome kako se BiH odnosi prema tom prostoru i koliko od njega ima koristi, kao i o pokušajima suradnje s Hrvatskom, dok će nam legendarni kajakaš i organizator rafting tura Mićo Martinović pričati o svemu što ljepote Une nude svima koji imaju sreće da se s njom upoznaju.

Potražit ćemo odgovore na pitanja zbog čega kraj na hrvatskoj strani Une propada, zašto nije obnovljena unska pruga, zašto nema infrastrukture i zašto je taj kraj, većinom naseljen Srbima, ostavljen da propadne, kao i narod koja vjekovima živi na obalama Une.

Tribina u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba pod nazivom „Una, rijeka koju Hrvatska ne voli“ održat će se u utorak, 16. januara s početkom u 18 sati na prvom katu Privrednikovog doma (Preradovićeva 18, Zagreb).


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: