Tribina: Prve žene, zaboravljene heroine

Piše: O. R. / P-portal.net

Tribina u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba pod nazivom „Prve žene, zaboravljene heroine“ održat će se u utorak, 13. februara s početkom u 18 sati na prvom katu Privrednikovog doma

Sve do kraja Drugog svjetskog rata, kada je školovanje postalo dostupno svima, obrazovanje je bilo privilegija odabranih i najčešće dobrostojećih ili bogatih. Naravno, najčešće muškaraca. Ženama je u principu bila namijenjena uloga majke.

Na novoj Privrednikovoj tribini govorimo o ženama koje su prelazile granice, razbijale stereotipe i otvarale prostore za mogućnosti koje se danas podrazumijevaju, a nekada su smatrane revolucionarnim privilegijama.
Između ostalih, govorimo o Milici Bogdanović, spisateljici i povjesničarki, prvoj ženi koja je doktorirala na Zagrebačkom sveučilištu. Bilo je to 1907. godine, u 25. godini njenog života.

Priču o Milici Bogdanović i još nekim drugim ženama poput nje u knjizi „Julijin balkon s pogledom na slobodu i druge priče iz XIX veka” ispričala je prof.dr. Ivana Spasović iz Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti i docentica na Fakultetu za kulturu i medije. Osim o knjizi prof.dr. Spasović, govorit ćemo o položaju i obrazovanju žena u Austro-Ugarskoj s doc.dr. Idom Ograjšek Gorenjak, docenticom na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. S istog fakulteta, ali s Odsjeka za sociologiju, o obrazovanju žena danas i općenito o položaju žena u današnjem društvu, govorit će prof.dr. Branka Galić.

Tribina u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba pod nazivom „Prve žene, zaboravljene heroine“ održat će se u utorak, 13. februara s početkom u 18 sati na prvom katu Privrednikovog doma (Preradovićeva 18, Zagreb).


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: