Tragovi i potencijali

Piše: O. R. / P-portal.net

U globalnom trendu povratka prirodi i tradiciji mnoga sela u Hrvatskoj nestaju i napuštena izumiru. Posebno je taj trend izražen u Slavoniji, na Baniji, Kordunu, Lici, Dalmatinskoj zagori i Bukovici. …

U globalnom trendu povratka prirodi i tradiciji mnoga sela u Hrvatskoj nestaju i napuštena izumiru. Posebno je taj trend izražen u Slavoniji, na Baniji, Kordunu, Lici, Dalmatinskoj zagori i Bukovici. Nestankom sela nestaje jedan osebujan način i stil života, nestaju stari zanati, običaji i svetkovine, kulinarski recepti. Urušavaju se višestoljetne crkvice i manastiri. Nestaje jedan život koji je nerazdvojivo srastao s prirodom i hranio se podnebljem.

Pođimo samo od Karlovca prema Kninu i dalje prema moru, zađimo malo dalje s glavne ceste i naići ćemo na mnoga napuštena i zapuštena sela. U ponekima iza podivljalog kestena pomalja se mala drvena ili iza stoljetnog kostelića kamena kleknula kuća pod zubom vremena ili ratnim bezumljem. Kada tome pridodamo da ne cijenimo ono što je naše, a tuđe precjenjujemo i divimo mu se, nije ni čudo da smo tu gdje jesmo: drugo nismo postali, a sebe smo izgubili.

PlodoviNZ_vikendica1Međutim, višestoljetne tragove života kao i zadivljujuće prirodne ljepote gotovo je nemoguće zatrti nebrigom, zanemarivanjem i ignoriranjem. Dapače, prirodni i kulturni potencijali iz pustoši upozoravaju i nude se. Netaknuta priroda, neukrotive bistre rijeke sa svojim slapovima i bukovima, zasjenjene zelene visoravni, nepregledne šume, nezaboravni zalasci sunca u Bukovici i beskrajno mirno nebo prepuno zvijezda, kao i sveprisutna tišina i spokoj samo su neki od fenomena koji se mogu doživjeti u krajiškim selima. Ostaci antičkih vremena, srednjovjekovne utvrde i kule koje se nadvite zrcale u bistrim rječicama, ugniježđeni manastiri u zelenim riječnim dolinama i usamljene crkvice na osunčanim proplancima samo su neki plodovi nepoznate i potpuno zanemarene zemlje.

Na tim pustim prostorima išaranim još uvijek dobro očuvanim cestama i putevima susrest ćemo privrženog ratara kako mukotrpno obrađuje komadić plodne zemlje i pastira sa stadom raštrkanih ovaca. Na planinskim obroncima vidjet ćemo stada krava kako bezbrižno pasu široke zelene pašnjake. Vidjet ćemo pitome predjele i krševita nepregledna prostranstva Bukovice, ali i nepristupačne guste šume Like, Korduna i Banije, gdje je priroda nadvladala čovjeka. Sve se to nalazi u blizini ili u zaleđu županijskih centara kao što su Zadar, Gospić, Karlovac i Sisak: tih stoljetnih gradova sa svom potrebnom turističkom infrastrukturom.

Ako se odlučite posjetiti ova nepoznata područja bit ćete sigurno zadivljeni prekrasnom nedirnutom prirodom, a kad se umorite od obilazaka i još nesređenih dojmova neusporedivih panorama, gostoljubivi domaćini pred svojim živopisnim kućama ponudit će vas svježim mlijekom. Moći ćete u ovim krajevima degustirati i kupiti sve vrste meda i rakija; tvrde, polutvrde i svježe sireve, kao i sireve iz mješine i ulja. Moći ćete se okrijepiti banijskom kobasicom ili bukovačkim pršutom ili vinom, a mnoge male gostionice otvorit će svoja vrata i poslužiti svoje posjetitelje tradicionalnim jelima ispod peke ili s ražnja.

PlodoviNZ kotac Seriju tekstova “Plodovi nepoznate zemlje” P-portal objavljuje kako bi skrenuo pažnju javnosti, ali i onima koji donose odluke, na privredne potencijale, prirodne ljepote i kulturno povijesne znamenitosti područja Hrvatske koja su bila zahvaćena ratom 1991‑1995.  i koja su u tome ratu strašno stradala. Područja koja su ostala bez stanovništva, ali područja koja obiluju privrednim potencijalima na koje treba ukazati i koje treba sačuvati i razvijati. Područja na kojima se polako obnavlja život, ali nepotaknut sa strane, nego rukama i kreativnošću ljudi koji su ostali vjerni svom zavičaju. Područja čije su rane još vidljive, ali i područja koja su bogomdana za poljoprivredu i turizam. Želimo to potencijalno bogatstvo najprije prezentirati javnosti, a zatim pomoći u njegovom revitaliziranju i stavljanju u privredne i turističke svrhe.

Spomenici kulture (stare crkvice i manastiri, utvrde i kule), prirodne ljepote, arhitektura (seoske kamene i drvene kuće), sačuvani zapisi o načinu života, stari zanati i tradicionalno obrađivanje zemlje, izvorna gastronomija,sve su to vrijednosti i potencijali koje smo podcijenili, zanemarilii zapustili. Sve to civilizirani narodi čuvaju, razvijaju i pokazuju i na kraju komercijaliziraju.

U ovoj rubrici ukazujemo i prezentiramo samo neka područja Hrvatske kao primjere zapuštenosti i nebrige, ali i kao primjere velikog privrednog i turističkog potencijala koji može osigurati dobar život za ljude koji žive na tim područjima uz malo više volje svih i bolje organizacije resursa koji već postoje.

PlodoviNZ par na rijeci


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: