Srbi u Zagrebu obilježili Dan primirja u Prvom svjetskom ratu

Piše: O. R. / P-portal.net

Predstavnici srpskih institucija u Hrvatskoj obilježili su danas Dan primirja u Prvom svjetskom ratu

Dan primirja 2023
Foto: Jovica Drobnjak

I ove godine ambasada Srbije i predstavnici srpskih institucija sa sjedištem u Zagrebu obilježili su Dan primirja u Prvom svjetskom ratu na zagrebačkom groblju Mirogoj, odajući počast vojnim i civilnim žrtvama.

Parastos pred krstom, simbolom spomena na stradale, postavljenim kod pravoslavne kapelice Sv. Petra i Pavla, služili su sveštenici Srpske pravoslavne crkve prezviter Mihailo Žikić (Eparhija zagrebačko-ljubljanska) i protojerej-stavrofor Đorđe Teodorović (Eparhija pakračko-slavonska).

Nakon parastosa, vijence su položile delegacije srpskih institucija u Zagrebu. Ispred ambasade Republike Srbije u Zagrebu vijenac su položili ambasadorka Jelena Milić i vojni ataše potpukovnik Bojan Veličković, ispred Srpskog narodnog vijeća saborski zastupnik Milorad Pupovac, ispred Srpskog privrednog društva Privrednik predsjednik Nikola Lunić, a u delegaciji srpskih institucija su bili i saborski zastupnik Boris Milošević i dožupan Karlovačke županije Dejan Mihajlović. Vijenac su položili i učenici Srpske pravoslavne opšte gimnazije Katarina Kantakuzina Branković iz Zagreba. Žrtvama je počast odao i Aleksandar Tolnauer, bivši predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH.

Dan primirja 2023
Foto: Jovica Drobnjak

Podsjetimo, Njemačka je 11. novembra 1918. kao jedina preostala članica Centralnih sila pristala na primirje, čime je nakon četiri godine bio završen do tada najveći svjetski sukob. Primirje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, a Srbija je jedna od zemalja čija diplomatska predstavništva obilježavaju taj dan. Dan primirja se još obilježava u Velikoj Britaniji, Belgiji, Novom Zelandu, Francuskoj, u zemljama Britanskog Komonvelta to je „Dan sjećanja“, a u SAD je „Dan veterana“.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: