Mljekomati – novi izazov pred proizvođačima mlijeka

Piše: Biljana Peleš / P-portal.net

Vjerojatno ste već imali priliku u nekom trgovačkom lancu ili na tržnici vidjeti mljekomat, a da zapravo niste znali o čemu se točno radi. Na prvi pogled izgleda kao aparat …

Vjerojatno ste već imali priliku u nekom trgovačkom lancu ili na tržnici vidjeti mljekomat, a da zapravo niste znali o čemu se točno radi. Na prvi pogled izgleda kao aparat iz kojeg kada ubacite nekoliko kovanica, dobijete kavu, samo što ovdje nakon što ubacite nekoliko kuna dobijete – mlijeko. Pravo, domaće kravlje mlijeko.

Iako su se još prije nekoliko godina pojavili u Hrvatskoj, popularnost im i dalje raste. Ide li tome u prilog sve teže stanje u mljekarskom sektoru, koji je unazad nekoliko godina bilježio pad broja proizvođača mlijeka, pa su neki proizvođači odlučili ući u poduzetničke vode i probati samostalno distribuirati proizvedeno mlijeko sa svog gospodarstva ili su ljudi odlučili kušati mlijeko koje se danas gotovo svakodnevno nalazi na jelovniku samo još kod onih malobrojnih proizvođača koji su još ostali vjerni vlastitoj proizvodnji, ne znamo. No, da u domaćem proizvodnom mljekarskom sektoru još uvijek ima dosta prostora za zabrinutost, potvrđuju i navodi o ukidanju mliječne kvote koji je Europska unija uvela ove godine. Velik broj proizvođača smatra kako će ukidanje mliječnih kvota zapravo dovesti do smanjenja cijene mlijeka, koja je već i onako na dosta niskoj razini. Upravo zbog te niske otkupne cijene mlijeka, brojni su proizvođači odlučili zatvoriti svoju proizvodnju jer nisu bili u mogućnosti podmirivati sve nastale obveze, no oni proizvođači koju su još uvijek spremni proizvoditi i nuditi tržištu nešto novo i nešto drugačije, spremni su preuzeti i dio poduzetničkog rizika te nabaviti mljekomat čija se cijena može kretati i preko desetak tisuća eura bez PDV-a.

Kod najprodavanijih modela mljekomata moguće je imati dvije, a kod nekih čak i tri posude kapaciteta dvjesto litara u kojima se nalazi mlijeko. Također, postoje mljekomati kod kojih se može plaćati samo kovanicama ili kovanicama i papirnim novcem. Ovo su, naravno, samo neke od stavki koje utječu na već spomenutu cijenu mlijeka. Prednosti za kupce mlijeka iz mljekomata su brojne, jer od litre pravog domaćeg mlijeka koje nije prošlo ni jedan industrijski proces može se raditi: kiselo mlijeko, kajmak, svježi sir, domaće vrhnje, razni sirevi sa sirištem, štoviše ta litra se može u cijelosti iskoristiti, iskoristiva je čak i sirutka koja je nusproizvod izrade sira, a koja je poznata po svojim povoljnim učincima na zdravlje potrošača.

Ukoliko se nastavi razvijati, ovaj oblik prodaje mlijeka mogao bi postati prilika za brojne mlade ljude koji planiraju ostati na seoskim gospodarstvima, ali i za one koji se već duže vrijeme bave proizvodnjom mlijeka, no očigledno je da je neophodno ulagati u znanje, stručnost, ali i pratiti trendove na tržištu.

 

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: