Zanatski poslovi sa sve manje radne snage

Piše: Avokado.rs

Usled manjka radne snage, majstori su vrlo cenjeni i odlično plaćeni, pa ipak potražnja za ovim zanimanjima i dalje opada.

zanatski poslovi
Foto: Pexels

Kada danas mlađim naraštajima pomenete reči kao što su kalfa ili šegrt, verovatno će vam se većina samo nasmejati ili pogledati začuđeno. I to je sa razlogom tako. Upliv informacionih tehnologija, interneta, korporacija sa jasno šematizovanom hijerarhijskom strukturom menadžera i zaposlenih doneo je nova zanimanja i poslove na svetsko tržište.

Sve je manje onih koji žele da rade zanatske poslove sa alatima, pa dolazi do manje ponude zanatlija na tržištu.

Ukoliko iole razumete šta ovo znači, a još uvek se niste pronašli u nekom zanimanju, možda je ovo pravo vreme da naučite neki zanat i to lepo unovčite.

Usled manjka radne snage, majstori su vrlo cenjeni i odlično plaćeni, pa ipak potražnja za ovim zanimanjima i dalje opada.

Proverite i koji su to zanatski poslovi sa sve manje uposlenika.

zanatski poslovi
Foto: Pexels

#1 Stolari su umetnici koji nestaju

Kvalitetan stolar je neko ko svojim remek-delima enterijer vašeg domaćinstva može učiniti toplijim i lepšim mestom za boravak i život.

Samo neka od znanja koja mora posedovati stolar jesu:

 • tehnološka svojstva drveta;
 • osnove tehničkog crtanja i građevinskih crteža;
 • osnove geometrije i matematičkih funkcija;
 • primena raznih mašina i alata.

Aktivnosti tokom rada podrazumevaju bušenje, brušenje, sečenje i mnogo čega drugog, pa se koriste alati poput brusilica, heftalica, glodalica, burgija itd. Prodaja burgija online, kao i nabavka drugog alata ovako jednostavnim putem omogućava majstorima odličan alat po povoljnim cenama na svom pragu nakon samo par klikova tokom kupovine.

Stolarski posao pokreće kreativnost i poželjan je za sve one sa izraženim osećajem za dizajn, ali može da bude opasan zbog rada sa snažnim mašinama.

#2 Moleri smo često i sami u nedostatku majstora

Zbog sve manje radnika koji na našim prostorima žele da rade posao moleraja, kao i zbog generalnog nedostatka radne snage za ovim zanatskim poslom, verovatno često i sami morate preuzeti ulogu molera.

Moleri se bave krečenjem zidova i nanošenjem tapeta, kao i svim operativnim zadacima pripreme i uklanjanja nereda nakon obavljenog posla.

Radi postizanja savršeno glatke površine za nanošenje kreča, moleri pre bojenja zidova obavljaju proces gletovanja.

Sledeći zadatak molera jeste da pogode adekvatan odnos boje i farbe, pa krečenje može početi.

Moleraj se smatra fizički izuzetno zahtevnim zanimanjem, ali danas veoma isplativim, naročito ukoliko su majstori dobri u svom poslu, pa pored klasičnih operativnih zadatak imaju smisla za dizajn i uređenje enterijera.

#3 Električara poznavati je pravo bogatstvo

Električar je kao zanimanje izuzetno širokog raspona i podrazumeva obavljanje velikog broja poslova.

Neke od instalacija kojima se električare bave jesu:

 • osvetljenje;
 • kućne elektro instalacije;
 • telekomunikacione mreže;
 • alarmi, video nadzor, interfon.

Zadatak električara jeste razvijanje i popravljanje električnih instalacija, postavljanje osigurača, sklopki i mnogo čega drugog. Jedan od najčešćih zadataka jeste popravljanje elektro uređaja u domaćinstvu.

Posao električara može biti izuzetno opasan, s obzirom na blizak kontakt sa strujom.

Kvalifikacija za električara podrazumeva upoznavnaje sa radom struje u potpunosti.

Ova delatnost odlična je za mlade preduzetnike, koji žele da razviju sopstveni biznis.

S obzirom na to da ovo ipak nije zanimanje za bilo koga, već za smirene i staložene ljude sa predznanjem, danas se sve manje ljudi upušta u ovaj dobro plaćen zanat. Pravo je blago poznavati pouzdanog električara!

#4 Vodoinstalateri su tu kada je najpotrebnije

Desila vam se havarija u domaćinstvu, sve je poplavljeno i neprohodno? Bolje bi vam bilo da imate broj dobrog vodoinstalatera.

Oni su tu onda kada je potrebna hitna reakcija i brza sanacija štete.

Evo i koji su drugi uobičajeni poslovi vodoinstalatera:

 • priprema elemenata za instalaciju;
 • pripremni radovi na objektu za instaliranje cevi i drugih elemenata;
 • poslovi montaže i priključivanje sistemu tople vode, dezinfekcione mreže i otpadnih voda.

Proces instalacije elemenata u vodovodnom sistemu podrazumeva i upoznavanje sa nacrtom mreže ili samostalno obavljanje ucrtavanja radi jednostavnijeg planiranja rada.

Nešto što mlade može odbiti od ovog zanimanje jeste rad u nekada neugodnim uslovima sa neprirodnim položajem tela, ali je i dalje ovo zanat koji se itekako isplati naučiti.

#5 Bravarima je manipulisanje metalnim predmetima u prstima

Bravar je vrsta zanimanja pri kojem zanatlije obavljaju obradu metala, kao što su savijanje, varenje, oblikovanje, pa nakon toga pravljenje brava, ograda, vrata, prozora i mnogih drugih elemenata.

Neophodno je poznavanje rada na alatu poput bušilice, turpija, aparata za zavarivanje, brusilice, ali i korišćenje zaštitne opreme.

Evo i koja su zaduženja bravara tokom obavljanja posla:

 • izrada čeličnih konstrukcija;
 • sečenje i obrada profila, cevi, limova;
 • upotreba tehničke dokumentacije;
 • izrada tehničkih skica;
 • sklapanje elemenata u veće celine.

Pored poznavanje tehničkog dela posla, rad sa metalom od majstora zahteva spretnost, dobar vid, mirne ruke.

Iako se često smatraju majstorima koji se bave bravama, zapravo je njihova delatnost mnogo šira od toga, a odnosi se na veoma raznovrsnu obradu metala. Zašto biste se sami mučili oko obrade metalnih predmeta, kada za vas to mogu uraditi iskusni profesionalci?

Ovo su samo neki od zanatskih poslova gde se uvek traži radnik više, pa zašto se i sami ne biste oprobali u nekom od njih? Zarada je sasvim dobra, dok će potražnja za vama biti velika, tako da sami sebi možete organizovati raspored posla i zaraditi.

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: