Manjinski izbori 7. maja

Piše: P-portal.net

U nedjelju, 7. maja održavaju se izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina

Manjinski izbori
Foto: Izbori.hr

U nedjelju, 7. maja 2023. održavaju se izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj. Bit će to 6. po redu manjinski izbori od 2003. godine.

Manjinska vijeća biraju se u županijama, gradovima i općinama u kojima pripadnici pojedine manjine čine najmanje 1, 5 posto stanovništva, u gradovima i općinama u kojima živi više od 200 pripadnika te u županijama u kojima živi više od 500 pripadnika neke manjine.

Ako ti uvjeti nisu ispunjeni, a u nekoj županiji, gradu, općini, živi najmanje 100 pripadnika neke manjine, njeni pripadnici biraju svog predstavnika.

U općinska manjinska vijeća bira se 10 članova, u gradska 15, a u županijska 25, isti broj vrijedi i za Grad Zagreb.

Ukupno će se birati 451 manjinsko vijeće, od kojih njih 61 u županijama i Gradu Zagrebu, a 151 u gradovima te 239 u općinama širom Hrvatske. Kada je riječ o manjinskim predstavnicima, bit će izabrano njih 141. Predstavnici se biraju neposredno tajnim glasanjem na period od četiri godine.

Na izborima će moći glasati jedino birači koji su u registru birača upisani kao pripadnici nacionalnih manjina, a svi kandidati za mjesta vijećnika i predstavnika također moraju u registru birača biti upisani kao pripadnici nacionalne manjine za koju se izbori provode. I srpska zajednica će na ovim izborima birati svoje brojne predstavnike.

U Gradu Zagrebu birat će se 25 članova i članica vijeća iz redova srpske nacionalne manjine.

Manjinski izbori
Kandidati za izbor članova vijeća srpske nacionalne manjine u Gradu Zagrebu

Informacije o kandidatima i biračkim mjestima za srpsku nacionalnu manjinu možete pronaći na ovom linku.

Biračka mjesta u Gradu Zagrebu

 

 

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: