Srbi za Srbe: Nova pomoć porodicama u Krajini

Piše: P-portal.net

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe, uz pomoć prijatelja i saradnika, a prevashodno sveštenstva Eparhija Dalmatinske, Gornjo-karlovačke i Osečkopoljske i baranjske, isporučila je u prethodnih nekoliko nedelja pomoć za 10 porodica …

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe, uz pomoć prijatelja i saradnika, a prevashodno sveštenstva Eparhija Dalmatinske, Gornjo-karlovačke i Osečkopoljske i baranjske, isporučila je u prethodnih nekoliko nedelja pomoć za 10 porodica sa područja Krajine, ukupne vrednosti od 9.030 €.

Na području Dalmacije, pomoć je prvo stigla do porodice Nevena i Danijele Karna iz mesta Biskupija kod Knina, koji imaju dvoje dece Danijela (14) i Srećka (13). Za njih je obezbeđena jedna polovna freza u vrednosti od 1.300 €, uz pomoć prijatelja iz udruženja „Žene Kosovske doline“ sa kojima organizacija Srbi za Srbe sarađuje već duže vreme.

Pomoć je dobila i porodica Vuletić iz Benkovca, koju čine dva brata sa porodicama. Predrag i Tatjana Vuletić imaju dečicu Saru (8), Lazara (6) i Taru (4), a sa njima u domaćinstvu živi i Predragov brat Ognjen sa ćerkicom Anđelom (7). Porodica Vuletić se relativno skoro vratila na svoje ognjište. Pomoć koja je za njih isporučena ogledala se u kupovini tri radna stola za najmlađe, dva kreveta, peći za grejanje i slatkišima i igračkama za decu. Ukupna vrednost pomoći iznosila je 900 €.

Porodica Štrbac iz Kistanja

U Kistanju je pomoć pružena još jednoj mnogodetnoj porodici. Saša i Huanita Štrbac imaju iz zajedničkog braka ćerkicu Anastasiju (2) i očekuju uskoro i prinovu, dok sa njima još žive i dečica iz majčinog prvog braka Marija (7) i Eva (4). Za njih je nabavljena kompletna kuhinja sa svim ugradnim elementima u vrednosti od 1.000 €, koja će im dobro doći, s obzirom da uređuju prostor za samostalan život, a kuhinja im je bila jedan od prioriteta – kako kažu iz organizacije Srbi za Srbe.

Pomoć je stigla i do tri porodice na području Like. Prvo je pomognuta porodica Bore i Sabine Matić iz Udbine sa decom Jovanom (7) i Markom (5). S obzirom na to da se otac bavi uzgojem ovaca i da je dosta vredan i radan domaćin, dogovor je bio da im se kupi profesionalni trimer u vrednosti od 640 €, kojim će moći da kosi travu za potrebe uzgoja ovaca, kao i da ide u nadnice i samim tim dodatno zarađuje za život svoje porodice.

Drugi put nakon četiri godine, pomoć je dobila i porodica Danijela i Dragane Šorak iz Korenice. Od prethodne posete, kada im je kupljena jedna veš mašina i usisivač, porodica je dobila još jednog člana, tako da sad imaju dečicu Dajanu (5) i Marka (3). Sada su dobili dva kreveta na razvlačenje i dva stočića koja su dobijena uz to, ukupne vrednosti 400 €.

Treća porodica koja je pomognuta sa područja Like jeste porodica samohrane majke Nedeljke Grković, koja živi u Plaškom sa svoje dvoje maloletne dečice Dijanom (13) i Davidom (9). Mali David inače pomaže u lokalnom hramu u Plaškom kao čtec. Za njih je obezbeđena konkretna pomoć u vidu šporeta na drva, dva radna (školska) stola, dve školske stolice, kreveta na sprat, ormana i slatkiša u ukupnoj vrednosti od 920 €.

Dopremljen građevinski materijal za porodicu Miljević iz Kolarića

Nakon Like, ponovo je uspešno sprovedena isporuka pomoći za jednu porodicu sa Korduna. Ovaj put pomognuta je još jedna samohrana majka, Desa Miljević iz Kolarića, koja ima troje dece Andreja (11), Andreju (8) i Andrijana (4). Njima je nabavljena velika količina građevinskog materijala, kako bi se u potpunosti osposobile za život sobe za dečicu. Vrednost nabavljenog materijala, kao i usluga majstora iznosila je 1.870 €.

Isporuka pomoći zatim je nastavljena na Baniji, takođe isporukom građevinskog materijala u vrednosti od 950 € za uređenje kuće i prostora za život porodice Ranka i Željke Kukić iz Srpskog Čuntića i njihove dece Ratka (19), Stefana (15) i Danijela (9).

Na području Baranje, odnosno Osečkopoljske i baranjske Eparhije, isporučena je pomoć za dve porodice. U mestu Jagodnjak kod Osijeka, pomoć je dobila porodica Saše i Tanje Čubra koji imaju dvoje dece Sašku (6) i Vanju (3). Njima je isporučen hidrofor sa kazanom, kako bi porodica mogla u kuću da uvede vodu, koju nisu do sada imali. Vrednost isporučene pomoći iznosila je 500 €.

Porodica Viljanac iz Tenja

Poslednja porodica koja je pomognuta u sklopu ove akcije je porodica Viljanac iz mesta Tenja kod Osijeka, koju čine roditelji Željko i Radmila i troje dece Marko (16), Nataša (11) i Nemanja (3). Najstariji sin Marko ima problema sa nogom, a porodica nema nikakvih primanja. Posredstvom prijatelja organizacije ovoj porodici je pomognuto kupovinom peći za grejanje, jednog ormana, 4 m drva za ogrev i zamene tri prozorska stakla, u ukupnoj vrednosti 550 €.

– Humanitarna organizacija Srbi za Srbe se nada da će isporučena pomoć biti na korist napuštenom i zaboravljenom narodu na području Krajine, prevashodno na radost najmlađima kojima ćemo bar donekle omogućiti lakše uslove za odrastanje i školovanje, a njihovim roditeljima mogućnost da svojim radom pomognu i sebi i svojoj deci. Koristimo ovu priliku da najavimo veliku Božićnu akciju na području Krajine, kada će značajna pomoć biti isporučena za više od 20 porodica – poručuju iz ove organizacije.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: