Poziv na glasanje za državljane Republike Srbije iz inostranstva

Piše: O. R. / P-portal.net

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izdalo je uputstvo kako da se iskoristi biračko pravo u inostranstvu

birački spisak
Foto: Dejan Rakita/Pixsell

Povodom predstojećih izbora u Republici Srbiji, koji su raspisani za 17. decembar 2023. godine, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pozvalo je birače koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podnesu zahtev da se u Jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

Državljani Srbije koji žele da 17. decembra iskoriste biračko pravo u inostranstvu mogu da se obrate najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu. To mogu uraditi najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do 25. novembra 2023. godine u ponoć.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, odnosno pasoša, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave: https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Pored toga, uvid u podatke koji se vode o biraču može se izvršiti i preko Portala eUprava (usluga eZahtev za upis/izmenu podataka u Jedinstvenom biračkom spisku).

Zahtevi za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu i za upis u jedinstveni birački spisak dostupni su OVDE.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: