Najbolja strana sporta

Piše: Tatjana Dragičević

Sport, a posebno nogomet, često je na ovim našim prostorima povod sukoba i razdvajanja. Prošlotjedni sportski događaj pokazao je upravo suprotno, drugo lice sporta – lice tolerancije, međusobnog povezivanja i …

Sport, a posebno nogomet, često je na ovim našim prostorima povod sukoba i razdvajanja. Prošlotjedni sportski događaj pokazao je upravo suprotno, drugo lice sporta – lice tolerancije, međusobnog povezivanja i prihvaćanja. Naime, Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj organiziralo je drugi po redu “Malonogometni donatorski turnir u Zagrebu”, koji je održan 21. decembra u Boćarskom domu. Osim sportskog, ovaj turnir imao je i humanitarni karakter. Novac od kotizacija namijenjen je Andreju, jedinom prvašiću iz sela Oćestova kraj Knina koji je ujedno talentiran i uspješan karatist. I na ovaj način Sportsko rekreativno društvo Srba želi pomoći mladim sportskim talentima koji nemaju dobre materijalne uvjete za razvoj svojih sposobnosti i potencijala.

Na ovom Malonogometnom turniru sudjelovao je sedam ekipa: Fenix iz Zvjerinca, općina Biskupija, Zavičaj iz Slavskog Polja, općina Gvozd, Petrova gora iz Vojnića, selekcija VSNM-a Pakraca, selekcija ZVO-a iz Vukovara, selekcija Sportskog rekreativnog društva Srba iz Zagreba i kao posebni gosti Hrvati iz Srbije, selekcija Demokratskog saveza Hrvata iz Vojvodine. Ovaj Malonogometni turnir spojio je gotovo sve regije u Hrvatskoj. Kako su na njemu sudjelovali i vojvođanski Hrvati, on ima i međunarodni karakter, što svakako potvrđuje njegov integrativni potencijal.

Boćarski dom ispunili su pozitivna energija, fair play i borbenost do kraja takmičenja. Prvo mjesto i zlatnu medalju osvojila je ekipa Zavičaja iz Slavskog Polja, drugoplasirana je selekcija vojvođanskih Hrvata, a na trećem mjestu pozicionirala se selekcija ZVO-a iz Vukovara. Pobjedničke pehare uručili su ugledni gosti ovog turnira. Trećeplasiranima pehar je uručio Predrag Žukina, novinar Jutarnjeg lista, a viceprvacima pehar je uručio predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko. Pobjednički pehar osvajačima ovog turnira uručio je Ivan Budinčević iz Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata.

Pobjednička ekipa, Zavičaj iz Slavskog Polja

“Obećali smo da ćemo ove godine doći i uzeti zlato, tako je i bilo”, kaže uz pobjednički osmijeh Milan Vrga, načelnik Općine Gvozd i voditelj pobjedničke ekipe. “Odlučili smo doći zato što je turnir humanitaran i što pruža priliku za zbližavanje ljudi”, ističe Vrga i dodaje: “Ovo je ujedno bila prilika da pozovemo sve ekipe na turnir koji se svake godine organizira kod nas u Slavskom Polju.” Općina Gvozd ima već razvijenu suradnju sa Sportskim rekreativnim društvom Srba koje je ove godine financijski podržalo održavanje sportskog događaja “Seoska olimpijada”.

“Želeo bih da se zahvalim Sportskom društvu Srba na pozivu, na lepom prijemu i dobroj hrani koje će biti dovoljno i za put”, kaže Predrag Bedeković, trener drugoplasirane selekcije Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Što se tiče sudjelovanja, zadovoljni su postignutim rezultatom. Ovo je prvi put da sudjeluju na ovom Malonogometnom turniru, ali su sa Sportskim rekreativnim društvom Srba i srpskom zajednicom u Hrvatskoj već puno puta produktivno surađivali. Od prijateljskih nogometnih utakmica u Vukovaru i Tavankutu do sudjelovanja na Europeadi, evropskom amaterskom natjecanju manjina u nogometu. “Ovakvi sportski događaji pozitivan su glas na našim prostorima. Voljni smo se ponovo odazvati i pozvati vas na ovakve i slične događaje kod nas”, zaključuje Predrag.

Nikola Nikica Gagulić, voditelj selekcije ZVO-a iz Vukovara i selektor nogometne reprezentacije Srba u Hrvatskoj, zadovoljan je učešćem i osvojenim trećim mjestom. “Da je bilo malo više sreće, mogli smo stići i do finala, ali sveukupno gledano drago mi je da smo sudjelovali”, komentira Gagulić. Ekipa iz Vukovara sudjeluje po drugi put na ovom turniru, a na prošlogodišnjem su sudjelovali s čak tri ekipe i uzeli prva dva mjesta. “Ovo je izuzetan sportski, ali i društveni događaj”, smatra Nikola. “Ne samo u sportskom smislu, nego i ljudskom, jer usrećiti jednu familiju u današnja teška vremena velika je stvar”, dodaje Gagulić. Trenera nogometne reprezentacije Srba u Hrvatskoj ove godine očekuje povećani angažman u Sportskom rekreativnom društvu Srba oko priprema za predstojeću Europeadu.

U sasvim drugačijoj atmosferi od one u Uzdolju, kada su napadnuti ljudi samo zato što su na malim ekranima gledali utakmicu Crvene zvezde, našao se na ovom turniru Boris Petko, kao voditelj ekipe Fenixa iz Biskupije. “Čast mi je i zadovoljstvo sudjelovati na ovom turniru, ovo nam je prvi put, ali nadam da ćemo doći i dogodine”, kaže Petko. Njihova suradnja sa Sportskim rekreativnim društvom Srba očituje se u brojnim primjerima. Od pomoći u obnovi školske dvorane nekadašnje Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Zvjerincu do opremanja školskog igrališta. U planu je i suradnja na organizaciji ljetnih turnira u Dalmaciji.

Dobra atmosfera nastavila se i u Privrednikovom klubu, gdje su se igrači u opuštenijem ambijentu nastavili družiti uz večeru i muziku. Neformalni dio uvijek je najbolji na svakom događaju. Za večerom igrači su se još bolje upoznali i razmijenili utiske. Dogovoreni su neki novi turniri, pozivali su jedni druge u goste i, što je najvažnije, sklopljena su nova prijateljstva. “Sretan sam što se odazvalo toliko ekipa i što su one došle iz svih krajeva Hrvatske. Posebno mi je drago što smo imali priliku ugostiti naše prijatelje Hrvate iz Srbije. Ovaj turnir doprinosi afirmaciji i vidljivosti našeg društva, ali i zajednice u cjelini”, rekao je Milan Martinović, predsjednik Sportsko rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj. Martinović je zahvalio svim sudionicima i suradnicima te Srpskom narodnom vijeću i Srpskom privrednom društvu Privrednik na organizacijskoj pomoći.

Neki kroz sport ispoljavaju nasilje, neki mržnju, a neki kupe političke poene. No koliko god da se sport pokušava zloupotrijebiti, njegova stvarna svrha jeste povezivanje ljudi. Sport je prilika za stvaranje osobnih uspjeha i ispoljavanje dubokih emocija koje nikada ne bi smjele biti usmjerene protiv drugog i drugačijeg. Drugi Malonogometni dobrotvorni turnir u Zagrebu, održan u Boćarskom domu, pokazao je najbolju stranu sporta.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: