Danas je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Piše: P-portal.net

Srpska zajednica u Hrvatskoj kao službenu zastavu ima „narodnu zastavu Srba” usvojenu 2005. godine

Zastava Srba u Hrvatskoj
Zastava Srba u Hrvatskoj

Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Datum 15. septembar je izabran jer je tog dana, 1918. godine, probijen Solunski front u Prvom svetskom ratu.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biće obeležen širom Srbije i Republike Srpske, a građani su pozvani da na svojim domovima istaknu zastavu.

Zastave
Foto: Milan Maričić/ATAImages/PIXSELL

Uz prisustvo zvaničnika Srbije i Republike Srpske, patrijarha i velikog broja građana praznik je prvi put svečano proslavljen 2021. godine i to u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji.

„Srbija i Republika Srpska, ali i srpski narod gde god da živi, slaviće ubuduće zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, sloge i nacionalne zastave. Time bi Srbi, gde god da žive, ne smetajući nikome, ne čineći ništa ni protiv koga, pokazali da su isti narod i da je muka, kao i uspeh jednih, uvek i muka ili uspeh onih drugih”, istakao je tada predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Proslava Dana srpskog jedinstva ove godine se prvi put organizuje u Nemačkoj, kojoj će u ime predsednika Vučića prisustvovati ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević.

Zastava Srba u Hrvatskoj

Zastava Srba u Hrvatskoj je etnička zastava Srba u Hrvatskoj usvojena 2005. godine na konstitutivnoj sednici Srpskog narodnog vijeća uz saglasnost Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Jednaka je zastavi Republike Srbije od 1992. do 2004. i zastavi Republike Srpske.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: