Beogradska filharmonija – veliki koncert na otvorenom kao kamen temeljac nove zgrade

Piše: Jelena Jovanović

Beogradska filharmonija će 25. juna održati veliki koncert na otvorenom, i to na prostoru na Novom Beogradu na kom će se izgraditi prva zgrada ove institucije. Izgradnja bi trebalo da …

Beogradska filharmonija će 25. juna održati veliki koncert na otvorenom, i to na prostoru na Novom Beogradu na kom će se izgraditi prva zgrada ove institucije. Izgradnja bi trebalo da počne naredne godine, a u planu je da se u njoj redovno održavaju i koncerti Filharmonije i značajna gostovanja.

Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije, za P-portal objasnio je aktivnosti koje će prethoditi izgradnji nove zgrade i osvrnuo se na saradnju sa najvećim dirigentom današnjice – Zubinom Mehtom.

– Do kraja ove godine Skupština Grada treba da usvoji detaljni regulacioni plan koji treba da reguliše parcelu na Novom Beogradu gde će se nalaziti nova zgrada Beogradske filharmonije. Kada se ustanove gabariti i spretnost zgrade, ulazimo u najuzbudljiviji deo projekta, a to je izrada projektnog zadatka. Zatim je planiran međunarodni konkurs za izbor idejnog rešenja nove zgrade, potom se rade detaljni planovi, i tek nakon toga počinje izgradnja nove zgrade Beogradske filharmonije. Povlašćeni smo što je čuveni Zubin Mehta uključen ne samo u ideju o novoj zgradi već i u njen projekat, akustičke zahteve i u mnoge druge detalje. Specijalno gostovanje legendarnog maestra na velikom koncertu na otvorenom upravo na ovoj lokaciji simbolično to i potvrđuje – izjavio je Tasovac.

Program koncerta klasične muzike na otvorenom koji je nazvan Piknik kod filharmonije kreirala je publika – glasanjem na sajtu Beogradske filharmonije. O letnjem koncertnom spektaklu na kom se očekuje preko 20.000 ljudi, o programu iščekivanog koncerta, o uspešnoj, upravo završenoj sezoni Beogradske filharmonije, o narednoj sezoni nazvanoj Pet elemenata…. za P-portal govori PR ove institucije Jelena Milašinović.

Kako je Beogradska filharmonija odlučila da organizuje veliki besplatan koncert na otvorenom 25. juna?

Ideja o besplatnom koncertu na otvorenom je nastala kao veliki znak zahvalnosti našoj publici uz koju se zajednički razvijamo i napredujemo, i svim građanima Srbije što Beogradska filharmonija postoji. Simbolično, na mestu gde će se u budućnosti nalaziti nova zgrada Filharmonije, ovim koncertom postavljamo „muzički kamen temeljac“ dvorane koja će moći da primi mnogo više publike nego do sada.

Publici ste ponudili da odabere repertoar koncerta, odnosno da na sajtu Beogradske filharmonije glasa za kompozicije koje želi da čuje na tom koncertu. Kako ste odabrali kompozicije za koje publika može da glasa?

Beogradska filharmonija je jedini orkestar u svetu koji je ovim gestom publici dao veći značaj od šefa-dirigenta, urednika programa i produkcije, što govori koliko nam je interakcija sa njom važna. Poziv da sama izabere repertoar koncerta je prilika da čujemo njen glas, jer nas uglavnom sluša u tišini i nagrađuje aplauzima (iako se na filharmonijskim koncertima veoma često mogu čuti ovacije karakteristične za tribine). Poziv na glasanje je imao i edukativnu primesu budući da je svaka numera mogla da se presluša i da se tako publika podseti poznatih numera klasične muzike. Kompozicije koje smo izabrali predstavljaju 25 najpopularnijih primera klasične muzike različitih stilova koji su idealni za ovakvu priliku u kojoj orkestar treba da predstavi svoj puni potencijal, a i da pruži zabavu i uživanje velikom broju publike.

[pullquote class=”full”]

 

Filhademija – projekat za mlade muzičare iz Sbije i čitavog regiona

Beogradska filharmonija je prošle godine prvi put realizovala orkestarsku akademiju Filhademija sa namerom da, potpuno besplatno, pruži profesionalno usavršavanje i praksu mladim muzičarima. Projekat je nastao na inicijativu naših filharmoničara koji su uvideli nedostatak orkestarske prakse na studijama i tako poželeli da pomognu svojim mladim kolegama i pomognu njihov profesionalni razvoj.

Jelena Milašinović objašnjava da je za najbolјe studente i svršene studente muzičkih akademija Srbije i regiona Filhademija jedinstvena prilika da uz svoje mentore, muzičare Beogradske filharmonije, dobiju znanje, steknu praksu, te da sviraju završni koncert pod rukovodstvom vrhunskih dirigenata.

„U sezoni 17/18 proširujemo edukativne programe kroz Dirigentski forum koji je usmeren na buduće generacije dirigenata, u okviru kojeg se organizuju majstorski kursevi, asistentski angažmani i koncerti za stipendiste programa. Zahvaljujući šefu-dirigentu Gabrijelu Felcu koji je i sam pohađao ovaj program, od 2018. godine se po prvi put uklјučuje i Beogradska filharmonija sa željom da doprinese edukaciji sprskih dirigenata.“

[/pullquote]

Koje značajne novitete je filharmonija imala ove godine?

U sezoni 16/17 Beogradska filharmonija je na kamernoj sceni predstavila nešto sasvim novo – Teatar u Filharmoniji. U pitanju je serija pozorišnih koncerata koji predstavljaju korak dalje od muzike, pa i od pozorišta, i koji na sceni spajaju filharmonijsko izvođenje čuvenih kompozicija velikih kompozitora sa čitanjem njihovih privatnih pisama. Intimne korespodencije Mocarta, Čajkovskog, Šumana, Malera i Stravinskog na filharmonijskoj sceni su predstavljali glumci Tamara Krcunović i Vladimir Aleksić.

U ovoj sezoni filharmonija je imala pet premijernih izvođenja – muzičkih komada naručenih od domaćih kompozitora. Možete li nam nešto više reći o kompozicijama i njihovim autorima i o tome kako su protekla ova izvođenja? Kakva je bila njihova recepcija – kod publike i kod stručne javnosti?

Projekat pet porudžbina srpskim kompozitorima za pet koncertnih ciklusa Beogradske filharmonije predstavlja značajan doprinos domaćoj umetničkoj sceni, a ujedno i deo zaostavštine koju će naša kuća ostaviti srpskoj muzičkoj kulturi.

Izabrali smo pet istaknutih autora različitih generacija i stilskih opredeljenja koji su za nas stvorili dela u skladu sa tematskim ciklusima koji su obeležili koncertnu sezonu 2016/17 Beogradske filharmonije.

Kao prvo u nizu bilo je delo 10 000 stvari naše istaknute kompozitorke Aleksandre Vrebalov, koja živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama. To delo je otvorilo ciklus Za zaljubljene. Ovo ostvarenje je nesvakidašnje i jedinstveno u činjenici da je nastalo kao proizvod zajedničkog životnog i stvaralačkog procesa Aleksandre Vrebalov i njenog partnera i kolege, američkog kompozitora Johna Kinga.

Ciklus „Za avanturiste“ otvorila je Anja Đorđević kompozicijom Radost ponovnog susreta. Vuk Kulenović koji je nažalost nedavno preminuo je svoju kompoziciju Boreas Bog severnog vetra predstavio u ciklusu „ Za megalomane“, Zoran Erić je sa Spiskom br. 2 otvorio ciklus „Za znalce“, a mladi Draško Adžić započeo je ciklus „Za početnike“ kompozicijom Talus.

Stručna javnost je pozdravila ovakav programski potez Beogradske filharmonije, a publici koja se izjasnila glasanjem na društvenim mrežama, najviše se dopalo delo Anje Đorđević.

Pet muzičkih elemenata za novu sezonu

Kako ste osmislili ciklus koncerata u narednoj sezoni Beogradske filharmonije? Zbog čega je ciklus naslovljen Pet elemenata? Koje novitete ćete ponuditi publici?

Celokupna naredna sezona 2017/18 pod nazivom Pet elemanta je već rasprodata. Sastoji se od 25 koncerata raspoređenih u pet tematskih ciklusa: Zemlјa, Vazduh, Vatra, Voda i Peti.

U novoj koncertnoj sezoni otkrivaćemo na koji način su elementi koji objašnjavaju strukturu u prirodi pretočeni u zvuk: kako muzikom zemlјa može da se zagrli, vazduh da se čuje, vatra da se prizove, voda da protiče partiturama… A kada se ova četiri osnovna elementa dovedu u harmoniju, nastaje i onaj peti – nevidljivi element koji prožima univerzum. Neretko je peti element bio u fokusu umetnika, a u sezoni 2017/18 Beogradske filharmonije dato mu je još jedno tumačenje, kroz muzičke ideje šefa-dirigenta, Gabrijela Felca. Taj Peti element može se tumačiti i kao ljubav prema Filharmoniji – jer vas svakog petka svojom muzikom štiti od svih onih neželjenih elemenata.

Za sve one koji nisu uspeli da dođu do svojih ulaznica u redovnoj sezoni i ove godine smo uveli pet dodatnih termina za pet najatraktivnijih programa koji predstavljaju Pet elemenata u malom. Ovi koncerti su objedinjeni pod nazivom Filharmanija, a odvijaće se na Kolarcu dan uoči naših redovnih nastupa.

Kako ste dogovorili gostovanje Zubina Mehte, 18. marta 2018? Kako će izgledati program tog koncerta?

Maestro Mehta će obeležiti šest decenija od svog prvog nastupa sa Beogradskom filharmonijom, 18. marta, 2018. godine na Kolarcu u okviru svoje oproštajne turneje. Beogradska filharmonija je među najprivilegovanijim orkestrima sa kojima će slavni dirigent imati poslednje nastupe i tako zaokružiti svoju jedinstvenu karijeru. Tom prilikom ćemo napraviti isti program koji je Mehta dirigovao u Beogradu pre 60 godina: Debisijev Prelid za popodne jednog fauna, Simfonijske varijacije Franka i Berliozova Fantastična simfonija. Kao solista će nastupiti naš čuveni pijanista Aleksandar Madžar.

[pullquote class=”full”]

Zubin Mehta – specijalni gost koncerta

Program koncerta čine kompozicije Danson br. 2 poznatog meksičkog kompozitora Artura Markeza (ova kompozicija je dobila ubedljivo najviše glasova publike koja je glasala na sajtu Beogradske filharmonije), kao i Valcer Dimitrija Šostakoviča, Danse Macabre Sen-Sansa, Grlica Stevana Hristića, Vilijam Tel Đoakina Rosinija.

Beogradska filharmonija će izvesti još i Igru sablji Hačaturjana, Bolero Morisa Ravela, Kas Valkira Riharda Vagnera, Valcer cveća Petra Iljiča Čajkovskog, U pećini gorskog kralja Edvarda Griga, uvertiru Karmen Žorža Bizea, kao i Imperijalni marš, klasik filmske muzike iz filma „Ratovi zvezda“ Džona Vilijamsa.

Najveći dirigent današnjice, indijski dirigent Zubin Mehta, specijalni je gost koncerta. On će nastupiti na samom kraju – dirigovaće Finale Pete Betovenove simfonije.

[/pullquote]

 

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: