Srbi u Zagrebu obilježili Dan primirja

Piše: O. R. / P-portal.net

Predstavnici srpskih institucija u Hrvatskoj obilježili su danas Dan primirja u Prvom svjetskom ratu
Dan primirja 2022
Foto: Jovica Drobnjak

I ove godine ambasada Srbije i predstavnici srpskih institucija sa sjedištem u Zagrebu obilježili su Dan primirja u Prvom svjetskom ratu na zagrebačkom groblju Mirogoj, odajući počast vojnim i civilnim žrtvama.

Parastos pred krstom, simbolom spomena na stradale, postavljenim kod pravoslavne kapelice Sv. Petra i Pavla, služio je Mihailo Žikić, jerej Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Srpske pravoslavne crkve.

Nakon parastosa, vijence su položile delegacije srpskih institucija u Zagrebu. Ispred ambasade Republike Srbije u Zagrebu vijenac su položili ambasadorka Jelena Milić i vojni ataše potpukovnik Bojan Veličković, ispred Srpskog narodnog vijeća generalni sekretar Saša Milošević, ispred Srpskog privrednog društva Privrednik predsjednik Nikola Lunić i ispred Srpskog kulturnog društva Prosvjeta generalni sekretar Slobodan Živković.

Podsjetimo, Njemačka je 11. novembra 1918. kao jedina preostala članica Centralnih sila pristala na primirje, čime je nakon četiri godine bio završen do tada najveći svjetski sukob. Primirje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, a Srbija je jedna od zemalja čija diplomatska predstavništva obilježavaju taj dan. Dan primirja se još obilježava u Velikoj Britaniji, Belgiji, Novom Zelandu, Francuskoj, u zemljama Britanskog Komonvelta to je „Dan sjećanja“, a u SAD je „Dan veterana“.

 

Fotografije: Jovica Drobnjak


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: