Povijesna šetnja Zagrebom iz Drugog svjetskog rata

Piše: P-portal.net

Spomen-šetnje pokraj lokacija u Zagrebu povezanih s ustaškim režimom i antifašističkim otporom

Povodom 80. godišnjice od početka Drugog svjetskog rata na prostoru Jugoslavije u subotu, 27. marta, održana je prva od tri planirane povijesne šetnje Zagrebom u organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Na ovaj način Documenta želi upoznati javnost sa Zagrebom kao mjestom stradanja i otpora obilaženjem značajnih lokacija povezanih s funkcioniranjem ustaškog režima, zločinima, mjestima stradanja za vrijeme Drugog svjetskog rata kao i s razvojem i najvažnijim akcijama ilegalnog pokreta antifašističkog otpora.

Epidemiološki dozvoljenom broju okupljenih sudionika na početku se obratila voditeljica Documente Vesna Teršelič, a šetnju je predvodila istraživačica Documente i jedna od autorica vodiča ,,Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju” Tena Banjeglav.

Spomen šetnja započela je okupljanjem kod današnjeg Studentskog centra, a nekadašnjeg Zagrebačkog zbora odnosno Zagrebačkog velesajma koji je poslužio kao sabirni logor za Židove, Srbe, komuniste, ilegalce i druge nepoćudne skupine koje su otuda prevožene u prve koncentracijske logore osnovane na području NDH – Danicu kod Koprivnice, zatim u gospićki sustav logora (Gospić, Jadovno, Slana i Metajna na Pagu), a kasnije i u Jasenovac i tamošnji sustav logora.

Okupljeni su tijekom sat i pol šetnje obišli i druge odabrane lokacije, poput nekadašnjeg doma za ustašku mladež u Runjaninovoj ulici gdje se danas nalazi zgrada Doma zdravlja, Botaničkog vrta, Glavnog kolodvora, mjesta nekadašnje Sinagoge u Praškoj ulici ili zatvora u ulici Franje Račkog 9.

Spomen-šetnja završila je na Trgu žrtava fašizma kod poznate ,,Džamije” u čijoj okolici se nalaze zgrade nekadašnjeg zatvora Gestapa ili sjedišta Ustaške nadzorne službe na početku Zvonimirove.

Iz Documente najavljuju da će se i tokom predstojeće dve spomen-šetnje obilaziti različite lokacije kako bi se posjetilo što više mjesta u samom gradu Zagrebu.

Vodič ,,Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju” u sklopu kojeg su osmišljene i organizirane spomen-šetnje omogućit će učenicima, mladima, ali i svim zainteresiranima da saznaju povijesne priče koje krije više od 50 gradskih lokacija povezanih s ustaškim režimom i antifašističkim otporom koji je nedovoljno zastupljen u obrazovnom sustavu i javnom prostoru iako su teme Drugog svjetskog rata česte u političkom i društvenom životu.

Online promocija vodiča održat će se 6. aprila u 11 sati, na dan kada je na ovim prostorima počeo Drugi svjetski rat. Također, vodič je javno dostupan na stranicama Documente i može se preuzeti OVDJE.

Iduće spomen-šetnje najavljene su za 10. april, dan kada je proglašena NDH, te 8. maj, na dan oslobođenja Zagreba, a zbog epidemioloških mjera broj sudionika je ograničen.

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: