Kuća sećanja i zaborava Filipa Davida, dobitnika Ninove nagrade za 2014. godinu, nalazi se na prvom mestu tradicionalne liste 25 najčitanijih knjiga za prvu polovinu 2015. godine koju Narodna biblioteka Srbije objavljuje svake godine.

„U svakom čoveku obitava tajanstveno, nesaznatljivo, neljudsko, nematerijalno biće koje upravlja njegovom sudbinom. Moja majka je odvedena u jedan od logora i tamo je skončala, a da zapravo nije videla lica svojih ubica. I ta je smrt bila anonimna. Kao i nasilna smrt moje sestre na dan oslobođenja od ruke pomahnitalog borca koji je dobio živčani napad i počeo da ubija redom sve koji su mu se našli u blizini. Ne tako davno, izgubio sam i kćer. Stradala je od snajpera u Sarajevu. Ne može se tu govoriti o banalnosti zločina, moj gospodine, nego o dajmonu koji je nekome anđeo čuvar a nekome sudija i izvršilac, o delovanju nečeg moćnog i nedodirljivog, nečeg što ne umemo da rastumačimo. Uveren sam da svaki pojedinac, svaka porodica, čitavi narodi, imaju nad sobom tu tajanstvenu silu koja se naziva dajmon. Ona ih vodi, spasava ili uništava. Zar se može raspredati o banalnosti zla, kada su sve ove smrti, smrti mojih najdražih, ali i smrti mnogih drugih, iako zadate ljudskom rukom, zapravo delo ubica bez lica, anonimnih dželata koji uopšte nisu poznavali svoje žrtve. Ja sam, za razliku od gospođe Hane Arent čije teze o banalnosti zla ovde prihvataju, uveren da je zlo kosmičko, iracionalno, nezaustavljivo. Greh, kazna, opraštanje, uteha – sve rasprave o tome su besmislene i lažne.“
Kuća sećanja i zaborava – Filip David

nbsPrema podacima iz 122 biblioteke na drugom mestu našle su se knjige Spas 1 i 2 Isidore Bjelice, dok je na trećem mestu zajednička knjiga Kainov Ožiljak Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića. Dve spisateljice zauzimaju četvrto i peto mesto  – Ljiljana Habjanović-Djurović Naš otac i popularna TV voditeljka Jelena Bačić-Alimpić sa knjigom Poslednje proleće u Parizu.

Korisnici javnih biblioteka u Srbiji 2015. godine su najviše čitali ljubavne i istorijske romane, biografije i druge bestselere, a tražene su i knjige Vanje Bulića koji se na listi nalazi sa knjigama Dosije Bogorodice i Jovanovo Zaveštenje, kao i dobitnika Ninovih nagrada iz prošlih godina Gorana Gocića, Davida Albaharija, Vladimira Arsenijevića.

Od mladih i sve traženijih autora izdvajamo Marka Šelića Marčela i njegov knjigo-album Napet šou.

Lista 25 najčitanijih knjiga sa podacima o broju poena i broju biblioteka koje su dostavile podatke nalazi se na sajtu Narodne biblioteke Srbije.

Poslednjih godina primetan je trend da knjige koje su nagradjene Ninovom nagradom budu i najčitanije. Taj podatak raduje budući da je Ninova nagrada zadržala kredibilitet. Ipak, Ana Cvetanović, bibliotekar urednik u narodnoj biblioteci „Radoje Domanović“ u Leskovcu, upozorava:
– Istraživanja iz sveta i iz Srbije govore da svaki treći stanovnik nije pročitao ni jednu knjigu i da samo 4% mladih čita u slobodno vreme, a skoro 40% srednjoškolaca nije nikada ušlo u biblioteku. To su poražavajući podaci. To je rezultat svetskih istraživanja koji je alarmantan. Ono što je bitno napomenuti je podatak da 60% ukupne populacije u Srbiji ne čita ništa.

U nastavku vam predstavljamo listu 10 najčitanijih knjiga u narodnim bibliotekama u Srbiji u prvoj polovini 2015. godine, a celu listu možete pogledati na portalu Narodne Biblioteke Srbije.
1. Kuća sećanja i zaborava – Filip David
2. Spas 1 i 2 – Isidora Bjelica
3. Kainov Ožiljak – Vladimir Kecmanović, Dejan Stojiljković
4. Naš otac – Ljiljana Habjanovic-Djurovć
5. Poslednje proleće u Parizu – Jelena Bačić-Alimpić
6. Dosije Bogorodica – Vanja Bulić
7. Tai – Goran Gocić
8. Fajront u Sarajevu – Nele Karajlić
9. Znamenje andjela – Dejan Stojiljković
10. Jovanovo Zaveštenje – Vanja Bulić

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email