Svi oni rođeni 80-ih godina prošloga veka sećaju se kultnih crtanih filmova: Transformersa, Nindža Kornjača, Hi-mena, Evoksa, zatim svakodnevnih diznijevih filmova, Bananamena, Viteza Koje, pa sve do Alfreda Džonatana Kvaka, Sandokana, Medvedića dobrog srca, itd. A šta je sa onim drugim crtaćima koji su pomerali granice nama deci u doživljaju sveta i prvi put nas uvodili u svet novih tehnologija (dobro, video pozive imaju i nindža kornjače), kiborga, androida… Od jednog sećanja, preko guglanja, vikipedije i foruma, uživao sam dok sam tražio i nalazio davno zaboravljene uspomene u vidu crtanih filmova koji su obeležili jedan deo života. U nastavku se prisećamo nekih od njih.

Blufonci

Blufonci su crtana serija za decu nastala u Holandiji 1984. godine. Po radnji umnogome podesća na čuveni jugoslovenski crtani film Čudesna šuma iz 1986. godine, jer se radnja dešava u izmišljenoj šumovitoj zemlji Blufoniji u kojoj grupa raznolikih životinja pokušava da sačuva šumu od zlog Misterioza, koji ima nameru da uništi šumu i pretvori je u beton. Svaka epizoda počinjala je rečenicom: „Blufonija je nekada bila prekrasna zemlja, pre nego što ju je osvojio strašni Misteriozo i pretvorio je u ovo (dvorac od betona). Zašto? Misteriozo se boji da će Blufonci otkriti njegovu tajnu… tajnu veeelike moći.“

[youtube]o7my6xwivYU[/youtube]

Moje telo

Bilo me je malo stid kada sam je gledao, kao I, verujem, svako dete. Francuski animirani crtać iz 1991. godine je zapravo emisija seksualno-edukativnog karaktera koja je bila prikazivana u okviru školskog programa. Bila je veoma kvalitetno i drugačije urađena.

https://www.youtube.com/watch?v=hAtILWVAQyU&t=794s

Hiljadu i jedna Amerika

U trouglu novih crtanih filmova na našim prostorima od Alfreda Kvaka, preko Sandokana do španskog Hiljadu i jedna Amerika i priče o dečaku koji sa svojim žutim psom čita knjigu, a onda sanja ono što je čitao. Sjajan uvod u istoriju i geografiju.

[youtube]A9c6vHJ1jvg[/youtube]

Snorkijevci

Podvodna verzija popularnih Strimfova su Snorkijevci, malena bića koja žive ispod površine mora u zemlji zvanoj Snorkland.

[youtube]ncWklE6CgnY[/youtube]

Naredna četriri crtana filma više spadaju u anime, dolaze iz Japana i verujem da su umnogome uticale na svet u kojem danas živimo. Svet programera, dizajnera, animatora, nove tehnologije… sa razlikom što su se junaci u crtaćima borili protiv zla, a ovi današnji se bore za interes.

Sablja i Zvezdani šerifi

Japanski svemirski vestern iz 1987. godine sa nezaboravnom muzičkom temom. Metalni pametni konji, njihovi jahači, svemirski brod koji se pretvara u mega robota od 165 metara (najvećeg od svih robota „od vremena pa do sad“), svakako da ostavljaju snažan utisak na decu!

[youtube]LKxWl4PcBY4[/youtube]

Granzort

Koliko se sećam, nije bio sinhronizovan, već sam kroz njega prvi put čuo japanski. San svakog dečaka da poseduje svog mega robota koji izlazi iz zemlje, vode ili vazduha. Preteča moćnih rendžera. Opet svemir, tačnije 2100. godina i naravno borba dobra i zla. Tu je i fantastična i bogata muzika koja prati ove anime/manga crtać.

[youtube]nqJSf4t8JkY[/youtube]

Robotek

Ovaj naučno fantastični anime dolazi iz 1985. godine. Naučna dostignuća, svemirski brodovi, roboti, vanzemaljske invazije prate i njega. Naravno, svaki prate stripovi, video igre, igračke… Nakon uspeha transformersa, koji je i nastao u isto vreme kao i Robotek, Borner Bradrs su kupili i licencu za film o Roboteku koji se, kako kažu, uskoro očekuje.

[youtube]3mWcScd-u0E[/youtube]

Voltron

Naravno da je u moje vreme sve bilo bolje, kako Nindže Kornjače sa Nikolom Simićem, Đuzom Stojiljkovićem i Nadam Blam, tako i manje poznati Voltron, a ne kao oni novi upeglani… Opet Japan, roboti, 1984. godina, samo što sada robotski lavovi formiraju mega robota – moćnog Voltrona, i naravno – dobro i zlo. Pa ko ne bi želeo jednog robo-lava samo za sebe?

[youtube]1uS5b8aQ6z8[/youtube]

Mačkići

Nije crtać, ali je ostao u lepom sećanju. Kod nas prevedena kao Mačkići, ova lutkarska Francuska TV serija za decu o mačkama i psu koji žive u lepoj kućici sa divnim dvorištem i nevinim avanturama i izazovima budi neku spokojnost detinjstva.

[youtube]n_OtuVH2Z_Y[/youtube]

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email