Vladika Porfirije – novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve

Piše: O. R. / P-portal.net

Na današnjem izbornom Saboru Svetog arhijerejskog Sinoda, koji je prvi put održan u Kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, Srpska pravoslavna crkva dobila je svog 46. patrijarha

mitropolit Porfirije
09.04.2020., Zagreb - Porfirije Peric, episkop Srpske pravoslavne Crkve i mitropolit zagrebacko-ljubljanski.

Srpska pravoslavna crkva je nakon današnjeg izbornog Sabora Svetog arhijerejskog Sinoda dobila 46. patrijarha u svojoj historiji.

Sabor Srpske pravoslavne crkve odlučio je o nasljedniku pokojnog patrijarha Irineja. Novi poglavar SPC, prema toj odluci, jeste dosadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Nakon tajnog glasanja među eparhijskim i vikarnim vladikama, u apostolskom žrijebu za izbor 46. patrijarha SPC nalazili su se i vladika Irinej bački i episkop banjalučki Jefrem.

Ovo je prvi put da je Sabor održan na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a Hram Svetog Save je izabran zbog pandemije i pogodnijih uslova u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mjere zaštite.

Saboru je predsjedavao episkop sremski Vasilije, jer je episkop šabački i administrator Eparhije valjevske Lavrentije, koji je kao najstariji episkop bio planiran za predsjedavajućeg, hospitaliziran u Kliničkom centru Srbije.

Vladika Porfirije rođen je 1961. u Bečeju. Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986, a na poslijediplomskim studijama u Atini boravi od 1986. do 1990. Bio je iguman manastira Svetih arhangela u Kovilju. Posebno se angažirao na lječenju oboljelih od bolesti ovisnosti. Radi toga je 2005. formirao terapijsku zajednicu Zemlja živih, koja je priznata kao najuspješniji projekt za lečenje narkomanije.

Kompletnu biografiju vladike Porfirija možete pročitati na stranicama Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, kao i na stranicama Srpske pravoslavne crkve.

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: