Sveti Sava proslavljen u Zagrebu

Piše: O. R. / P-portal.net

Na ovogodišnjoj Svetosavskoj akademiji Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, održanoj 27. januara u Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu, dodjeljene su godišnje nagrade zaslužnim stvaraocima, a prisutni su mogli uživati i …

Na ovogodišnjoj Svetosavskoj akademiji Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, održanoj 27. januara u Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu, dodjeljene su godišnje nagrade zaslužnim stvaraocima, a prisutni su mogli uživati i u nastupu dva eminentna ansambla: Hora Radiotelevizije Srbije (RTS) i Ansambla narodnih igara iz Vukovara.

– Okupili smo se da proslavimo Savin dan, čije obilježavanje na ovim prostorima ima dugu tradiciju – rekao je novoizabrani predsjednik Prosvjete Mile Radović.

– Sveti Sava je primjer koji nam daje nadu i ohrabrenje da prevaziđemo probleme. Treba naći puteve za još predanije ostvarenje ciljeva Prosvjete, prije svega jačanjem kulturnih i školskih aktivnosti, jačanjem istraživanja i kulturnog amaterizma – rekao je Radović i dodao da su u ostvarenju aktivnosti tog kulturnog društva pomogli brojni prijatelji, među kojima Savjet za nacionalne manjine, Grad Zagreb, Ambasada Srbije u Zagrebu, kao i SPC koji radu ‘daje značajnu duhovnu dimenziju’.

Igor Jovičić iz Ministarstva kulture Srbije rekao je da Srbija prati i pomaže zaštitu kulturnog identiteta Srba u Hrvatskoj.

Okupljenima se obratio i saborski zastupnik Milorad Pupovac, koji je podsjetio na osnivanje ključnih institucija Srba u Drugom svjetskom ratu, među kojima i Prosvjete 1944. u Glini. Rekao je da je vraćanje ploče na zgradu u kojoj je nastala obaveza srpske zajednice prema osnivačima. Podsjetio je i da je Prosvjeta 1993. obnovila svoje djelovanje, ali i da je zadnjih godina rast zaustavljen.

Predsjednik Radović i potpredsjednici Siniša Tatalović i Duško Ljuština uručili su godišnje nagrade SKD-a. Zlatnu značku za dugogodišnju posvećenost kulturi dobio je anamitor i ilustrator Nedeljko Dragić. Kako nije bio prisutan, u njegovo ime je nagradu primila Mira Šuvar. Zlatnu značku dobio je i dugogodišnji aktivist Novica Vučinić koji je razvijao Prosvjetu u Gorskom kotaru i koji je radio na njenim ljetnim školama. Nagradu Desanka Đorđević za očuvanje kulturnog identiteta dobio je Dalibor Milovančević, koreograf Ansambla narodnih igara iz Vukovara. Nakon što se Vučinić obratio publici, ističući da su priznanja podstrek za daljnji rad, uslijedio je nastup Ansambla koji se predstavio igrama iz Vukovara, a nakon toga i Hora RTS-a koji je svoj nastup bazirao na pjesmama Stevana Stojanovića Mokranjca.

 

Predstavom o Prvom Svjetskom ratu „Veliki rat – vreme bola i nade“, Svetog Savu, odnosno dan škole, proslavili su i profesori i učenici Srpske pravoslavne opšte gimnazije ‘Kantakuzina Katarina Branković’ u Zagrebu.

Prije početka predstave koju su osmislili učenici po scenariju svojih kolega Milorada Kondića i Petre Telente, prisutnima u dupke punoj dvorani obratio se v.d. direktora škole protojerej stavrofor Slobodan Lalić.

– Sveti Sava je najcjenjeniji izdanak našeg roda koji je prevazišao i nacionalne granice – rekao je i podsjetio da je Sv. Sava kao utemeljitelj srpske pravoslavne crkve i školstva zaštitnik škola.

Savjetnik u Ambasadi Republike Srbije Davor Trkulja predao je petorici najboljih učenika tablete. Dobili su ih učenik prvog razreda Nikola Savić, učenici drugog razreda Aleksandar Medić i Đorđe Subotić, učenica trećeg razreda Dunja Dragičević i učenik četvrtog razreda Milorad Kondić.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: