Svečana akademija – 125 godina od osnivanja Privrednika

Piše: O. R. / P-portal.net

Srpsko privredno društvo Privrednik poziva vas na Svečanu akademiju povodom 125 godina od osnivanja Društva

Srpsko privredno društvo Privrednik ove godine obilježava 125 godina od svog osnivanja 1897. godine u Zagrebu. Кroz tri vijeka postojanja i djelovanja Privrednik je pomogao u školovanju i obrazovanju na desetine hiljada siromašne djece i omladine.

Ovа značajnа obljetnicа, kojom se Privrednik svrstava u jednu od najstarijih dobrotvornih organizacija u Hrvatskoj, bit će obilježena svečanom akademijom koja će se održati u Zagrebu, u Muzičkoj akademiji, 13. decembra ove godine s početkom u 19 sati.

Na svečanoj akademiji će biti predstavljena ovogodišnja generacija Privrednikovih stipendista. U tekućoj 2022./23. školskoj/akademskoj godini Srpsko privredno društvo Privrednik stipendira ukupno 120 učenika i studenata iz svih krajeva Hrvatske.

U sklopu svečane akademije Njegovoj Svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju bit će uručeno najveće Privrednikovo priznanje – Velika diploma Vladimira Matijevića za izuzetno dobročinstvo i aktivizam u zajednici u duhu izvornog Privrednikovog načela: Rad – Štednja – Čestitost.

U kulturno-umjetničkom programu nastupit će Pjevačka družina Svetlane Spajić koju predvodi pjevačica srpske tradicionalne muzike i muzička pedagoginja Svetlana Spajić iz Beograda, koja je pored izvođenja tradicionalne muzike poznata i po suradnji sa svjetskim umjetnicima poput Marine Abramović i Roberta Vilsona. Ovaj dio programa će obuhvatiti pjesme s Korduna, Banije, Posavine, Zapadne Slavonije, Like i Dalmacije (kolanje, groktalice, staro dvoglasno pjevanje i dr.).

Svečana akademija

 

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: