Rodna kuća bana Jelačića u Novom Sadu predana hrvatskoj zajednici

Piše: O. R. / P-portal.net

Rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu danas je svečano predana na upotrebu hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji

28.09.2017., Petrovaradin - Rodna kuca hrvatskog bana Josipa Jelacica.

Danas je u Novom Sadu rodna kuća bana Josipa Jelačića svečano predana na korištenje Hrvatskom nacionalnom vijeću, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa hrvatske diplomacije Gordana Grlića Radmana.

Rodnu kuću bana Jelačića je otkupila i za potrebe hrvatske zajednice obnovila Vlada Srbije, a svečanost je organizirana upravo na dan rođenja Josipa Jelačića. On je rođen u Petrovaradinu 16. oktobra 1801. godine, a umro u Zagrebu 1859. godine.

Rodna kuća hrvatskog velikana u Petrovaradinu zapravo  je vraćena hrvatskoj zajednici još 19. jula ove godine. Vlada Srbije osigurala je 600.000 eura za otkup većeg dijela objekta, podruma, prizemlja i jednog stana na katu, koji će biti središte okupljanja Hrvata Petrovaradina, Novoga Sada i Srema.

„Svojom baštinom smatramo da možemo obogatiti i Republiku Srbiju i ova kuća će biti poveznica između dva naroda – Srba i Hrvata“, istakla je tada predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić.

Josip grof Jelačić Bužimski bio je general i hrvatski ban od 1848. do 1859. Rođen u Petrovaradinu, školovao se u Beču, u elitnoj plemićkoj školi. Kao odličan diplomat naglo započinje uspon u činovima, častima i podvizima. 1848. godine, ustoličen je za bana, a na Trgu Svete Katarine ustoličio ga je upravo srpski patrijarh Josif Rajačić iz Sremskih Karlovaca.

Zadatak Fondacije „Ban Josip Jelačić“, koja će upravljati ovim domom, bit će očuvanje i predstavljanje kulture Hrvata Petrovaradina i Novoga Sada, kao i zaštita kulturno-historijskog nasljeđa hrvatske nacionalne manjine kroz afirmaciju lika i djela bana Jelačića.

Kuća u kojoj se 1801. godine rodio ban Jelačić izgrađena je 1745. godine, jedinstvene je arhitekture, a pored podruma i prizemlja otkupljen je i jedan od četiri stana na katu sa sobom u kojoj je rođen Jelačić. Kuća nikada nije bila u vlasništvu obitelji Jelačić, nego je dodjeljena na korištenje Franji Jelačiću, ocu bana Jelačića, koji je bio zapovjednik Petrovaradinske tvrđave. Kao najviši zapovjednik imao je pravo da koristi i tu baroknu kuću u središtu Petrovaradina. Pored muzejskog djela, dio kuće služit će za konzularne poslove Hrvatske, a u njoj će biti smješten i ured Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Rodna kuća hrvatskog bana Josipa Jelačića; fotografija: Davor Javorović/PIXSELL

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je, kako su saopštili iz nadležnog Ministarstva, prethodnog dana u Subotici prisustvovao i svečanom otkrivanju spomenika biskupu Ivanu Antunoviću, nakon čega je održao sastanak s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine iz Hrvatskog nacionalnog vijeća i prisustvovao potpisivanju Ugovora o financijskoj potpori za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i kadrovsko osnaživanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Ugovor su potpisali državni tajnik Središnjeg državnog ureda Vlade RH Zvonko Milas i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić. Vlada Hrvatske u okviru ovog Ugovora hrvatskoj zajednici u Srbiji dodijelila je nešto više od 20 miliona dinara.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: