Jonathan Swift kralja Georga I. prikazao je kao cara Lilliputa u ne/stvarnoj alegoriji Gulliverovih putovanja. Pisao je za djecu, ali obraćao se odraslima. Kroz fantastičnu bajkovitost kritizirao je političare, religiju, društvo, znanost i kralja. Englezi su poznati po satiri, a satira je legitimni književni (u novije vrijeme i svemedijski) oblik u kojemu se “kritički ismijava pojedinca, skupinu, državu ili vlast.”

Novinska satira ili lažne vijesti parodija je koja se prikazuje na stotinama svjetskih medijskih kanala, a svoje početke doživjela je u tisku. Prvi takvi članci pojavili su se 1835. godine u sklopu američkih novina The Sun, a pr(a)vi pisac lažnih članak bio je i Mark Twain. Od šezdesetih godina prošloga stoljeća britanska i američka televizija prenijele su novinsku satiru na ekrane. Danas, vjerojatno najpoznatija emisija ovoga tipa je The Daily Show kanala The Comedy Central koju je dugi niz godina vodio Jon Stewart i s kojom je “pokupio” 23 Emmyja i 60 nominacija. U susjednoj Srbiji isti format emisije ima Zoran Kesić. Njegova tjedna emisija 24 minuta sa Zoranom Kesićem, iako je nekoliko puta dovedena na rub gašenja, najavljuje svoj nastavak 19. marta 2016. godine.

I dok se u Americi mijenjaju voditelji, ali britki stavovi i emisije ostaju, u Hrvatskoj je News bar jedan od rijetkih satiričkih medija “Novog” doba – kojemu je ukinuta emisija.

[stextbox id=”custom” caption=”NEWS BAR”]

ekipaMPNews bar pokrenuo je Vlado Lucić 2011. godine s video prilozima, a od 2012. redovito objavljuju na svojoj web stranici. Nakon toga je uslijedilo emitiranje na Max TV-u, pa tPortalu, da bi potom dospijeli na RTL, a početkom godine pokrenuli Montirani proces na HRT-u. Stalnu ekipu čine, uz Lucića, Borna Sor, Domagoj Zovak, Zvonko Hrabar i drugi.

Dajući Četiri vijenca za Montirani proces, Ivan Starčević je u Nacionalu napisao: “Montirani proces je najbolja emisija HRT-a”.[/stextbox]

 

Sveti rat oko svetih krava

“Satira koja ne preispituje Svete krave može biti duhovita, ali nije prava” rekao je Boris Pavelić na predstavljanju svoje knjige Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune u Privredniku. Feral Tribune, poznat po originalnom pristupu, snažnim stilski obojenim naslovima, britkom humoru i fotomontažama, bio je satiričko politički tjednik koji je izazivao snažne reakcije i otvarao relevantne teme svog doba. Snaga satire je upravo u nedostatku mjere, hiperboli koja obesmišljava stvarnost, dovodi do apsurda. Smijemo se, jer nije ni malo smiješno.

raspirivanjemrznje_newsbarNimalo nije bilo, očito, smiješno novom vodstvu HRT-a u pitanju emisije Montirani proces. Obrazloženje kaže da su “zloupotrijebili temu satirične emisije za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti”. Hrvatska je publika na nacionalnoj televiziji dobila prvu političku satiru koja je “satrana” nakon svoje 6. epizode.

Da, vjerska, nacionalna i druga netrpeljivost postoji u društvu Lijepe naše. Redovito je živimo, kao na bolest bez lijeka već smo i otupjeli na nju. Postala je stvarnost, a za one koji na nju ukazuju, predlaže se skakanje s mosta. Ili micanje s programa. No, možda je bitnije pitanje zloupotrebe satire. Tko i kako procjenjuje koja je i gdje je ta granica na kojoj satira završava, a tužba kreće? Možda bi nam trebao još jedan referendum…

Miješanje kultura i globalizacija tolikog broja medija na Internetu otežavaju osnovnu satiru i swiftovski apel na univerzalne vrijednosti se sve više gubi. Primjer je toga Charlie Hebdo (za čije je satirične istupe, uzgred budi rečeno, više tužbi stiglo iz katoličke crkve nego iz muslimanskih redova). Može se debatirati o njihovom intenzitetu vrijeđanja, o moralnosti, o slobodi govora. Ali i ne mora.

Satira treba ukazati na propuste, loše stvari i popraviti svijet. Vjera je osjetljiva tema. Vjernicima. Očito je politika osjetljiva tema. I neka bude – političarima, ali ne i medijima.

 

Autor: Hrvoje Felbar // Privrednik.net

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email