fbpx

Prosvjeta predstavila vodič za obrazovanje na srpskom jeziku

Prosvjeta predstavila vodič za obrazovanje na srpskom jeziku

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Mogućnosti obrazovanja na jeziku i pismu srpske nacionalne manjine
obrazovanje na srpskom jeziku

Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ u Zagrebu predstavilo je 17. maja ove godine vodič za obrazovanje na srpskom jeziku i ćirilici za učenike i roditelje pod nazivom „Mogućnosti obrazovanja na jeziku i pismu srpske nacionalne manjine“.

Predstavljanju vodiča prisustvovali su generalni sekretar SКD „Prosvjeta“ Slobodan Živković, potpredsjednik SКD „Prosvjeta“ prof. dr Siniša Tatalović i Maja Matić, voditelj obrazovnih programa u SКD „Prosvjeta“, ujedno i autorica vodiča.

Kako je rečeno, Vodič je namijenjen svim učenicima i roditeljima kako bi se što kvalitetnije i bolje informirali o mogućnostima obrazovanja na srpskom jeziku i pismu, a sve s ciljem uključivanja većeg broja učenika u postojeće modele obrazovanja i posebne programe koje nudi SКD „Prosvjeta“ poput Letnje škole srpskog jezika i kulture Sava Mrkalj i Dopisne nastave srpskog jezika i kulture.

Prema riječima potpredsjednika prosvjete Siniše Tatalovića, brošura ima svrhu da upozna roditelje potencijalnih učenika da se njihova djeca mogu školovati na svom jeziku i pismu, kao i da na taj način mogu čuvati i razvijati svoj identitet.

„Srpska nacionalna manjina ima pravo na obrazovanje na svom jeziku i pismu, pa smo u tom smislu realizirali nekoliko modela – model A gdje se cjelokupna nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, model B u kojem se na srpskom jeziku odvija nastava predmeta značajnih za historiju, jezik i kulturu, kao i ono što nam je u fokusu i interesu – model C u kojem se kao dopunska nastava izučavaju sadržaji vezani za nacionalnu kulturu, pismo i jezik“, izjavio je Tatalović, prenosi Tanjug.

Vodič je izdat u štampanom obliku u 1000 primjeraka, a u digitalnom obliku ga možete prelistati u nastavku.

Mogucnosti-obrazovanja-na-jeziku-i-pism-u-srpske-nacionalne-manjine-ĆIRILICA

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: