Prosvjeta predstavila vodič za obrazovanje na srpskom jeziku

Piše: O. R. / P-portal.net

Mogućnosti obrazovanja na jeziku i pismu srpske nacionalne manjine
obrazovanje na srpskom jeziku

Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ u Zagrebu predstavilo je 17. maja ove godine vodič za obrazovanje na srpskom jeziku i ćirilici za učenike i roditelje pod nazivom „Mogućnosti obrazovanja na jeziku i pismu srpske nacionalne manjine“.

Predstavljanju vodiča prisustvovali su generalni sekretar SКD „Prosvjeta“ Slobodan Živković, potpredsjednik SКD „Prosvjeta“ prof. dr Siniša Tatalović i Maja Matić, voditelj obrazovnih programa u SКD „Prosvjeta“, ujedno i autorica vodiča.

Kako je rečeno, Vodič je namijenjen svim učenicima i roditeljima kako bi se što kvalitetnije i bolje informirali o mogućnostima obrazovanja na srpskom jeziku i pismu, a sve s ciljem uključivanja većeg broja učenika u postojeće modele obrazovanja i posebne programe koje nudi SКD „Prosvjeta“ poput Letnje škole srpskog jezika i kulture Sava Mrkalj i Dopisne nastave srpskog jezika i kulture.

Prema riječima potpredsjednika prosvjete Siniše Tatalovića, brošura ima svrhu da upozna roditelje potencijalnih učenika da se njihova djeca mogu školovati na svom jeziku i pismu, kao i da na taj način mogu čuvati i razvijati svoj identitet.

„Srpska nacionalna manjina ima pravo na obrazovanje na svom jeziku i pismu, pa smo u tom smislu realizirali nekoliko modela – model A gdje se cjelokupna nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, model B u kojem se na srpskom jeziku odvija nastava predmeta značajnih za historiju, jezik i kulturu, kao i ono što nam je u fokusu i interesu – model C u kojem se kao dopunska nastava izučavaju sadržaji vezani za nacionalnu kulturu, pismo i jezik“, izjavio je Tatalović, prenosi Tanjug.

Vodič je izdat u štampanom obliku u 1000 primjeraka, a u digitalnom obliku ga možete prelistati u nastavku.

Mogucnosti-obrazovanja-na-jeziku-i-pism-u-srpske-nacionalne-manjine-ĆIRILICA


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: