Odgođen popis stanovništva

Piše: O. R. / P-portal.net

Srbi su tradicionalno u značajnom broju naseljavali područja Hrvatske koja su nekada bila u sastavu Vojne krajine. Obrisi tog naseljavanja bili su vidljivi sve do 1991. godine

popis stanovništva
01.04.2011., Zagreb - Ispunjavanje popisnice za popis stanovnistva 2011., ilustracija.

Državni zavod za statistiku uputio je u javnu raspravu prijedlog izmjena Zakona o popisu stanovništva, stanova i kućanstava prema kojem bi se popis stanovništva provodio od 13. septembra do 17. oktobra, umjesto od 1. aprila do 7. maja, kako je prvobitno bilo najavljeno. Kao glavni razlog za odgodu navedena je epidemiološka situacija.

Popis stanovništva provodi se svakih deset godina, a njime se prikupljaju podaci o broju, prostornom rasporedu i sastavu stanovništva prema njegovim demografskim, ekonomskim, obrazovnim, migracijskim i ostalim obilježjima, kao i podaci o kućanstvima i stanovima te o njihovim obilježjima.

Novina ovogodišnjeg popisa bit će ta da će se provoditi u dvije faze – u prvoj samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani, a u drugoj fazi će to obaviti popisivači na terenu.

popis stanovništva
Prethodni popis stanovništva napravljen je 2011. godine, foto: Igor Kralj, PIXSELL

Koliko će Srba biti na ovom popisu

Na prethodnom popisu stanovništva 2011. godine broj građana koji su se izjasnili kao pripadnici srpske nacionalne zajednice bio je višestruko manji od onog s popisa od prethodnih godina.

Istraživanja su pokazala da je proces nestajanja Srba u Hrvatskoj započeo stvaranjem ustaške NDH 1941. godine.
Komunisti zatim nastavljaju iseljavati Srbe iz Hrvatske i to između 1945. i 1948. godine provodeći politiku kolonizacije Vojvodine. Proces nestajanja Srba u Hrvatskoj nastavlja se ratom u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine, poslijeratnim putošenjima i zastrašivanjima kao i administrativnim sprečavanjem povratka izbjeglog stanovništva.

Prije ratnih zbivanja devedesetih godina prošlog stoljeća, dakle, prema popisu iz 1991. godine Srba u Hrvatskoj je bilo 581.663 ili 12,16%, a prema popisu stanovništva iz 2001. godine, dakle nakon rata, broj Srba u Hrvatskoj smanjio se na 201.631 ili 4,54%. To smanjivanje se nastavlja i po popisu 2011. godine kada Srba u Hrvatskoj ima 186.633 ili 4,36%.

Predstojeći popis će pokazati koliko je, nakon ratnih dešavanja, ali i iseljavanja u treće zemlje i asimilacijskih procesa, preostalo Srba u Hrvatskoj.

Više o rezultatima prethodnih popisa stanovništva možete pročitati ovdje.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: