Na današnji dan prije 166 godina rođen je Tesla

Piše: O. R. / P-portal.net

Unatoč velikim otkrićima, o njemu malo znamo. Od brojnih Teslinih izuma, on je samo 112 uspio patentirati, a mnogi od tih izuma su ukradeni, na što je on jednostavno odgovarao „Nije mi zbog toga žao, žao mi je što nemaju vlastite ideje“

Tesla

Prije točno 166 godine, 10. jula 1856., u Smiljanima kraj Gospića rođen je Nikola Tesla, jedan od najvećih znanstvenika i inovatora.

Tesla je radio u području elektrotehnike i radiotehnike. Izumitelj je okretnog magnetskog polja, višefaznog sustava izmjeničnih struja i nebrojenih drugih izuma koje su dobrim dijelom odgovorni za tehnologiju koju danas svakodnevno koristimo.

Unatoč velikim otkrićima, o njemu malo znamo. Od brojnih Teslinih izuma, on je samo 112 uspio patentirati, a mnogi od tih izuma su ukradeni, na što je on jednostavno odgovarao „Nije mi zbog toga žao, žao mi je što nemaju vlastite ideje“.

Iako rođen u Lici, Tesla je gotovo cijeli život radio u SAD-u, gdje je i ostvario svoje izume. Godine 1885. osnovao je u New Yorku tvrtku Tesla Electric Light and Manufacturing Company za proizvodnju električnih lučnica, a 1887. tvrtku Tesla Electric Company, s laboratorijem, u kojem je najprije konstruirao elektromotore izmjenične struje. U jesen iste godine prijavio je prve patente o proizvodnji i prijenosu višefaznih izmjeničnih struja i njihovoj primjeni za učinkovit pogon izmjeničnih elektromotora, čime je izumima pokazao da je za većinu primjena izmjenična struja znatno prikladnija od istosmjerne.

Tesla je cijeloga života bio duhom vezan za domovinu, a poznat je po izjavi kako se ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom. Godine 1896. bio je izabran za počasnog člana JAZU-a, a 1926. za počasnoga doktora Sveučilišta u Zagrebu. Posljednjih desetljeća života, uprkos velikoj slavi, bio je pomalo zaboravljen, a kontaktirao je s rijetkima. Tesla je preminuo u New Yorku 1943. godine.

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: