Među top deset zadruga u Hrvatskoj

Piše: Dragana Zečević / P-portal.net

Poljoprivredna zadruga Brestove međe iz Borova danas je među najboljim zadrugama u Hrvatskoj. Od male seoske zadruge u proteklih 19 godina postala je prepoznatljiv poslovni subjekt na području istočne Slavonije, …

Poljoprivredna zadruga Brestove međe iz Borova danas je među najboljim zadrugama u Hrvatskoj. Od male seoske zadruge u proteklih 19 godina postala je prepoznatljiv poslovni subjekt na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema i jedan od nosilaca razvoja poljoprivredne proizvodnje na tom području. Zadruga je u 2017. godini ostvarila prihod od 47 miliona kuna.

Osnovana je 1999. udruživanjem 27 zadrugara – osnivača i zahvaljujući projektu podrške vlade Kraljevine Norveške i Opštine Borovo. Cilj tog projekta bio je obnoviti poljoprivrednu proizvodnju na području opštine Borovo nakon rata 1990-ih koji je označio i slom industrije na vukovarskom području. Zadržati ljude na istoku Hrvatske, dati im posao i egzistenciju. Za prvog upravnika zadruge izabran je Siniša Rakazović iz Borova, koji je njom upravljao do 2009. godine. Inicijalnim sredstvima iz projekta podrške omogućena je obnova dela stočnog fonda i kreditiranje ratarske proizvodnje, što će u značajnoj meri uticati na razvoj poljoprivrede u Borovu. U drugoj fazi projekta izgrađena je nova upravna zgrada, u Bulićevoj 31a. Do izgradnje nove zgrade zadruga je delovala u neuglednom i derutnom prostoru nekadašnje Vupikove kooperacije. Uz novu upravnu zgradu izgrađeni su podno skladište, kolska vaga, sušara i silos kapaciteta hiljadu tona.

Branko Perišić

Zadrugu od 2009. uspešno vodi mladi diplomirani agronom Branko Perišić, koji usklađuje njen koncept poslovanja prema tržišnim principima. Zadruga se otvara prema širem tržištu, diže konkurentnost, uvećava višestruko prihode, asortiman proizvoda i usluga. Vlastitim sredstvima uređuju dvorište, adaptiraju skladišta, otvaraju poljoprivrednu apoteku, opremaju se savremenim sredstvima i opremom za rad.

Otkup žitarica i uljarica, prodaja i ugovaranje repromaterijala u poljoprivredi, uvoz i izvoz poljoprivrednih proizvoda, sušenje i skladištenje žitarica i uljarica te informisanje i edukacija poljoprivrednih proizvođača, osnovne su delatnosti PZ Brestove međe.

– Danas smo u top deset zadruga u Hrvatskoj, prema godišnjem izveštaju Hrvatskog centra za zadružno preduzetništvo. Zadruga danas ima 38 zadrugara i oko 400 kooperanata s područja opština Borovo, Erdut, Trpinja i grada Vukovara. Obrađujemo vlastitih 60 hektara, a u kooperaciji negde oko 4.000 hektara, tako da možemo reći da smo prepoznatljivi u ovom delu Slavonije. Svoje ime izgradili smo na području Republike Hrvatske kao distributer semenske robe: proteklih godina kroz poziciju AS hibrida (kukuruza) iz Šimanovaca kod Beograda, čiji smo generalni zastupnik za hrvatsko tržište, a od ove godine i soje Delta agrara iz Novog Sada. Sarađujemo i s mnogim firmama u Srbiji – priča upravnik zadruge Branko Perišić.

Član zadruge je i borovski poljoprivrednik Božo Poznanović, koji obrađuje 40-ak hektara zemlje. Bavi se ratarstvom i stočarstvom, tovom junadi, svinja i ovaca. Kaže da bi rado kupio još zemlje, ako bude prilike i mogućnosti, i obnovio poljoprivrednu mehanizaciju, ali ne razmišlja o daljem širenju proizvodnje. To, kako kaže, prepušta mlađima od sebe.

– Ovo je već treća godina kako sam član zadruge, za moje dobro, za dobro zadruge, mesta i zajednice u kojoj živimo. Bilo bi bolje da nas je još više. Članstvo u zadruzi ima niz prednosti, od nabavnih cena đubriva i repromaterijala do finalnih proizvoda, odnosno otkupne cene – ističe Poznanović.

Priznanja za rad zadruge stigla su i od lokalne zajednice. Opštinsko veće Borova proglasilo je PZ Brestove međe za poslovni subjekt od posebnog interesa za opštinu Borovo. Zajedničko veće opština dodelilo je 2015. godine borovskoj zadruzi godišnju nagradu – Plaketu za izuzetan doprinos u oblasti društvenog razvoja i ekonomskog napretka na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

– Smatram da je ova zadruga lider ne samo u Borovu nego i u širem okruženju, u organizaciji i provođenju poljoprivredne proizvodnje, radom s našim OPG-ovima, odnosno direktnim radom u oblasti poljoprivrede. Ova zadruga to mora ostati i dodatno ojačati svoje kapacitete, uz dalji rast i razvoj. Na dobrom putu je da to i ostvari – kaže načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović.

U zadruzi je danas zaposleno osam osoba, među njima i 29-godišnja Brankica Marković. Po završetku Ekonomskog fakulteta u Osijeku, u zadrugu je došla 2014. na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa i ostala.

– Nakon godinu dana stručnog osposobljavanja primljena sam u stalni radni odnos. Zadovoljna sam poslom u zadruzi i drago mi je što sam dobila priliku da ostanem na ovom području i radim u svom selu – priča Brankica Marković, magistra ekonomije.

PZ Brestove međe može se pohvaliti dobrom saradnjom sa lokalnom samoupravom. Sponzorišu brojne manifestacije i doniraju udruženja i ustanove s područja opštine Borovo.

– Iako poslujemo po tržišnim principima, smatram da zadruga treba biti i socijalno osetljiva, da podstiče lokalna udruženja i potpomaže njihov rad, što je implementirano i u našem statutu. Takođe, Zakonom o poljoprivrednim zadrugama predviđeno je da lokalne uprave pomažu rad zadruga. Jedno bez drugog ne može, iako se danas u Hrvatskoj zadruge vežu uz negativne konotacije iz prošlosti, naročito za vreme komunizma. To je pogrešna percepcija, jer je u proteklih 200 godina rad zadruga prepoznat kao model uspešne organizacije u poljoprivredi. Samo zajedničkim radom i doprinosom moguće je ostvariti razvoj i progres – ističe Perišić.

U uslovima tektonskih poremećaja na hrvatskom tržištu, sloma velikih giganata poput Agrokora i dolaska novih, stranih firmi i multinacionalnih kompanija, zadruga će, navodi Perišić, nastojati očuvati dosadašnje poslovanje i poziciju. Bez prevelikih investicija i ulaganja jer, po svemu sudeći, pred nama je još jedna turbulentna poslovna godina.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: