Dan nakon obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, na zgradi u kojoj se nalazi Srpsko privredno društvo Privrednik u Preradovićevoj ulici u centru Zagreba osvanule su „prigodne“ poruke.

Plakat vojnika s amblemom ustaške šahovnice s prvim bijelim poljem na uniformi i ustaškim simbolom „U“ na šljemu zalijepljen je preko lica Privrednikovog pitomca na izlogu Privrednikovog doma. Tu je i kukasti križ koji se vijori na zastavi pored ustaške šahovnice, a neizostavno ustaško „U“ nepoznati vandali urezali su i u staklo izloga Privrednikovog doma.

Iako se radi o neznatnom oštećenju imovine, mržnja koja je na ovaj način ispoljena prema pripadnicima jednog naroda izražavanjem simpatija prema režimu koji se u prošlosti na najsvirepiji način odnosio upravo prema pripadnicima tog naroda – nije ni malo zanemarljiva.

Nadležni bi se trebali pozabaviti društvenom atmosferom koja je dovela do toga da se ovakve poruke pojavljuju na zagrebačkim, ali i brojnim drugim ulicama širom Hrvatske. I to samo dan nakon što navodno pamtimo stradanja i štetu koju su ovdje ilustrirane ideologije nanijele ne samo Srbima već cijelom svijetu.

Fotografije snimio i plakate uklonio: David Bilić

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email