fbpx

Decembar mesec je uvek nekako posebno svečan i prazničan. Obilje na slavskim i novogodišnjim trpezama, međutim, nije svima uobičajeno. Mnogi u ovo doba kada se sa svih strana sve nudi, svetli, blješti i zove i kad je naizgled sve dostupno i lako, ne mogu posegnuti. Ne mogu priuštiti. Ne samo praznično izobilje, već ni ono elementarno. Ali to ne znači da ne zaslužuju. Zato je Privrednik tu da vrednim, talentovanim mladim ljudima pomogne, ne poklonom, nego onim što zaslužuju – prilikom da pokažu svoju vrednost, obrazuju se i ostvare.

Oni koji su se prošlog petka okupili u Klubu Privrednikov dom, na još jednoj u nizu dobrotvornih akcija koje Privrednik organizuje, mogli su u novogodišnjoj rekapitulaciji biti ponosni na svoj rad. Bila je to prilika da uživaju u izložbi prelepih slika vrhunskih autora, ali i da po vrlo povoljnim cenama kupe sebi ili nekom svom umetničku sliku znajući da će na taj način istovremeno pomoći i obrazovanje mladih ljudi, Privrednikovih stipendista.

Sada već tradicionalna dobrotvorna Privrednikova aukcija slika je ove godine imala posebno obeležje. Sve slike koje su bile izložene nastale su upravo s ciljem da olakšaju nečije školovanje. Naime, u pitomoj i plodnoj vojvođanskoj ravnici, u mestašcu Čonoplja nadomak Sombora, već godinama unazad okupljaju se umetnici, slikari dobrog srca. Najbolje kako umeju i najlepše što se može oni lepotom slike ispisuju svoju plemenitost i potpisuju se u vremenu. Jer lepota njihovog izraza i poteza četkicom ne ostaje samo na platnima. Pre oko 70 godina doselili su se tu s Korduna, ali ih ima i iz Like, s Banije i drugih krajeva. I nisu zaboravili svoje korene i svoj zavičaj. I nisu se zadržali samo na uspomenama, već su svoju ljubav i zahvalnost zavičaju pretvorili u akciju. Godinama unazad okupljaju se sa svojim prijateljima na likovnim kolonijama za Privrednikove stipendiste.

– Svaki građanin, ma gde živeo, mora biti koristan građanin. Ako nema mogućnost da se iškoluje i da uloži svoje znanje u dobrobit društva, onda smo svi jednako krivi – poručila je u ime svih slikara mnogobrojnim gostima u Privrednikovom domu Milka Bosnić, voditeljka Kulturno-umetničkog društva Vuk Karadžić i jedna od glavnih organizatora ovih kolonija. Njena dva ujaka bili su Privrednikovi stipendisti, kao i mnogi rođaci i zemljaci slikara koji se svake godine u sve većem broju odazivaju na kolonije.

Ukupno 27 slika – akvarela, pastela i ulja na platnu, slika različitih tehnika i tema, čiji su autori etablirani umetnici srednje i starije generacije iz bogatog Privrednikovog fundusa odabrala je i postavila muzeologinja i kustoskinja Sonja Švec Španjol. Uz njeno stručno vođenje, skoro polovina ponuđenih slika prodata je iste večeri i tako je prikupljeno oko 10.000 kuna za stipendiranje talentovanih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti. Bilo je i nadmetanja i licitiranja, a oni koji te večeri nisu stigli, imaju do kraja godine vremena da sebe počaste kvalitetnim umetničkim delom i u isto vreme i sami naprave lepo, dobro delo i gest. Jer sav prihod od prodatih slika odlazi u Privrednikove fondove za stipendiranje učenika i studenata, kojih je ove godine ukupno 54.

 

Fotografije: Jovica Drobnjak

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email