Dobrivoje Pavlica i ličko prelo u Privredniku

Piše: O. R. / P-portal.net

Srpsko privredno društvo Privrednik organiziralo je večer posvećenu ličkoj pjesmi, tradiciji i običajima uz Dobrivoja Pavlicu, pjevača, instrumentalistu, kompozitora i vrsnog poznavatelja ličke i krajiške tradicije

Dobrivoje Pavlica, pjevač, instrumentalist, kompozitor i vrsni poznavatelj ličke i krajiške tradicije gostovao je 15. decembra u Srpskom privrednom društvu Privrednik u Zagrebu.

U prepunoj dvorani Privrednikovog doma govorio je o svom dosadašnjem bogatom radu, o Lici, njenim običajima, tradiciji, pjesmi, o Nikoli Tesli. Razgovor je moderirala Jelka Vukobratović, etnomuzikologija i profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Dobrivoje Pavlica je u proteklih 50 godina ostavio neizbrisiv trag i doprinos istraživanju, njegovanju i očuvanju narodnih pjesama, običaja, tradicije i identiteta naroda Like i Krajine. Autor je više knjiga, među kojima su „Narodno blago Like ili Najljepše šale o Dani i Mani“, „Lička narodna nošnja, sa osvrtom na život i rad velikog naučnika iz Like Nikole Tesle“, „Ličke narodne pjesme, kola, plesovi i lički narodni muzički instrumenti“, „Tesla u narodnoj pjesmi i stvaralaštvu Dobrivoja Pavlice“, „Zlatno ličko prelo“.

Dobrivoje Pavlica
Gostovanje Dobrivoja Pavlice u Privrednikovom domu u Zagrebu, foto: Jovica Drobnjak

Dobrivoje Pavlica rođen je 1949. godine u selu Gornja Ploča u Lici. Završio je studije prava u Zagrebu, gdje je potom i radio, da bi se sredinom 90-ih preselio u Srbiju, gdje danas živi u Novom Sadu. Veliku podršku mu pruža supruga Đurđica Borić, koja se i sama bavi očuvanjem narodnog stvaralaštva Like. Baš u njenom izvođenju nastala je i poznata pjesma „Ličanka sam“, koja je postala jedan od simbola Like i Ličana. Zajedno su snimili veći broj TV i radio emisija na temu zavičajnog stvaralaštva.

Za Jugoton iz Zagreba Pavlica je snimio ukupno 15 muzičkih albuma, od kojih je najuspješniji dvaput zlatni album Ličko prelo, zahvaljujući kojem je Dobrivoje Pavlica postao najtiražniji zavičajni izvođač narodnog stvaralaštva.

U nastavku pogledajte video snimku gostovanja Dobrivoja Pavlice u Privrednikovom domu u Zagrebu.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: