Dobre vile kosovske doline

Piše: Aleksandra Lošić

Djeci koja žive u gradovima dostupne su mnoge vannastavne aktivnosti, dok su najmlađi sa sela u dosta nepovoljnijem položaju, prije svega zbog problema prijevoza. Mi smo dali sve od sebe da doskočimo i toj poteškoći, podigli smo kredit i kupili kombi tako da svako dijete koje želi može da dođe, a roditelji su sigurni i mirni, jer ih mi pokupimo i vratimo na kućni prag, kaže Radmila Berić, predsednica udruženja Žene kosovske doline

Radmila Berić

Kada je pre 10 godina osnovano udruženje Žene kosovske doline, sela opštine Biskupija po malo čemu su se razlikovala od drugih malih mesta u kontinentalnom delu Dalmacije. Danas je situacija sasvim drugačija, a zaslužne za to su upravo članice ovog udruženja koje svojim nepresušnim idejama i trudom predstavljaju neoboriv dokaz da i mali čovek može da napravi veliku promenu. Poput mnogih drugih povratnika i predsednica ovog udruženja Radmila Berić suočila se sa poteškoćama pri nalaženju posla nakon što se sa porodicom vratila na svoje ognjište. Iz tog problema rodila se ideja o organizaciji koja bi pomogla ljudima u sličnoj situaciji, a kroz sve godine rada ta se ideja razvijala u mnoštvo projekata zahvaljujući kojima u selima kosovske doline više niko nije sam i nezbrinut.

Projekti „Zaželi“ i „Klub ljepša starost“ namenjeni su starijim osobama kojima je, osim pomoći u kući i kontrole zdravstvenog stanja, najpotrebnije društvo i po koja lepa reč. Mnogi od njih žive sami, dok su im najbliži uglavnom van granica Hrvatske i znalo je proći po nekoliko dana da ni sa kim ne prozbore reč. Uz pomoć gerontodomaćica udruženja Žene kosovske doline njihova je svakodnevica sada mnogo lepša i sigurnija, jer se one brinu za sve, od kućnih poslova do dobrog raspoloženja.

U sedištu Udruženja u Biskupiji svakodnevno se organizuje dnevni boravak za starije osobe gde se oni u ugodnoj atmosferi rado sastaju, druže i prisećaju svoje mladosti. U okviru boravka imaju obezbeđen topli obrok, medicinska sestra im redovno kontroliše pritisak i šećer u krvi, a organizuju se i razne vežbe i fizičke aktivnosti. Najvažnije od svega, ovim druženjima nikada ne fali šale i smeha, a kako baka Rosa kaže, tu imaju sve što im treba. „Ovo druženje meni je lijepo kao ovo sunce što vani sja i ovo miholjsko ljeto. Ja sam više nego zadovoljna i voljela bih da svako selo ovo ima“, kaže ona uz osmeh. Još jedna zadovoljna korisnica, 76-ogodišnja Ivka ističe da su ova druženja nezamenjiva za one koji, poput nje, žive sami. „Ja se ovdje uvijek oraspoložim, zaboravim sve brige i dolazak ovdje mi je uvijek užitak. Samo neka nam ovo potraje“, dodaje Ivka koja je jedna od 40 osoba koje koriste uslugu dnevnog boravka. Osim ovih aktivnosti, iz kuhinje Žena kosovske doline svakodnevno izađe 30-ak toplih obroka koji se dostavljaju ravno na kućna vrata korisnika.

Udruženje trenutno broji 15 zaposlenih, a kroz mesec dana počinje novi krug projekta „Zaželi“ preko kog će biti zaposleno još 30 gerontodomaćica. Na ovaj način oni su u velikoj meri doprineli rešavanju problema nezaposlenosti u opštini Biskupija, gde je pre osnivanja ovog udruženja bilo preko 70 nezaposlenih žena.

Veliki broj dece i mladih koji žive na području ove opštine takođe je uključen u rad ovog udruženja. Za njih je oformljena velika biblioteka sa čitaonicom u čijem se prostoru do sada odvilo mnoštvo kreativnih radionica. Tu je nastao i nesvakidašnji list pod nazivom „Bac’de oko“, koji se bavi srpskom kulturom i tradicijom, a autori tekstova u njemu su isključivo deca. Od svog osnivanja ovo udruženje sprovodi izvaninstitucionalnu nastavu srpskog jezika na području opštine Biskupija, a pre dve godine, u partnerskom projektu sa udruženjem Naša kuća iz Đevrsaka, ista aktivnost započeta je i u opštini Kistanje. „Svakog ljeta za djecu organizujemo razne radionice, priredbe i izlete kojima se oni vrlo rado odazovu. Djeci koja žive u gradovima dostupne su mnoge vannastavne aktivnosti, dok su najmlađi sa sela u dosta nepovoljnijem položaju, prije svega zbog problema prijevoza. Mi smo dali sve od sebe da doskočimo i toj poteškoći, podigli smo kredit i kupili kombi tako da svako dijete koje želi može da dođe, a roditelji su sigurni i mirni, jer ih mi pokupimo i vratimo na kućni prag“, kaže Radmila Berić.

U toku proteklog leta, Žene kosovske doline i Naša kuća organizovali su za 72 polaznika radionice srpskog jezika zajednički izlet Smiljan-Otočac, na kome su deca imala priliku da se upoznaju sa rodnim mestom i životom Nikole Tesle, kao i sa prelepom Likom. U saradnji sa Prosvjetom iz Vrginmosta, a uz finansijsku potporu Uprave za saradnju sa Srbima u regionu Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije, Žene kosovske doline ugostile su dvadesetoro dece sa Korduna. Tokom petodnevnog kampa drugari iz Dalmacije potrudili su se da svojim vršnjacima pokažu lepote ovoga kraja, pa su tako deca obišla mnoge pravoslavne svetinje poput manastira Krke i Krupe, a imali su organizovane i radionice kaligrafije, izrade prirodnih sapuna, kao i likovnu radionicu. Deca su se, očekivano, najviše obradovala moru, gde su uz igru i kupanje mogli da sumiraju utiske o svemu viđenom. „Na kampu mi je bilo super! Upoznala sam nove prijatelje i dalmatinski kraj. Svaki dan smo išli na novo mjesto, obišli smo Skradin, Šibenik, Zadar, Murter i išli smo brodom na otok Visovac. Bilo mi je lijepo i voljela bih ponoviti to iskustvo“, rekla je šesnaestogodišnja Marina Jurić iz Vrginmosta.

Kao priznanje desetogodišnjem radu sa decom, mladima i starima kao i za mnogobrojne ostvarene projekte i kampove predsednica udruženja Žene kosovske doline Radmila Berić primila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića Orden za izniman doprinos u radu sa srpskom zajednicom u Dalmaciji. Kada govorimo o zaslugama, Radmila uvek ističe kvalitetan odnos i podršku opštine Biskupija, a posebne reči zahvalnosti upućuje Sanji Lakić, poslanici u Narodnoj skupštinini Republike Srbije koja je i sama rodom iz Dalmacije i redovno pomaže rad udruženja. „Ovaj orden pripada svakom našem djetetu, svakoj zaposlenoj ženi i svakoj našoj aktivnosti u ovih deset godina. On je zalog i obaveza da se još više i bolje radi na poboljšanju kvaliteta života Srba u Dalmaciji“, zaključuje Radmila.

 

 

*Tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: