Projektni paket težak 11 miliona kuna

Piše: Dragana Zečević / P-portal.net

Razgovor s Bojanom Orsić, direktorkom Preduzetničko-razvojnog centra Opštine Erdut Kroz tri projekta koja je PORC kandidovao prema EU opština Erdut u 2012. godini može da očekuje investicije vredne milion evra.  …

Razgovor s Bojanom Orsić, direktorkom Preduzetničko-razvojnog centra Opštine Erdut

Kroz tri projekta koja je PORC kandidovao prema EU opština Erdut u 2012. godini može da očekuje investicije vredne milion evra.  Koji su to projekti,  na šta se odnose, kolika je njihova  pojedinačna vrednost i kada bi trebalo da se krene u realizaciju?

To je pre svega projekat «Poslovna zona u Bijelom Brdu, izgradnja infrastrukture». Reč je o projektu koji je isključivo proizašao iz rada Preduzetničko-razvojnog centra opštine Erdut, a vrednost projekta je 606.000 evra. Vreme provođenja je 18 meseci, s tim da se potpisivanje ugovora očekuje još ovog meseca. Zatim, Javna ustanova za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije nosilac je projekta «Poučna staza značajnog krajolika Erdut».Novac za njegovo provođenje obezbeđuje Svetska banka preko Ministarstva kulture. Vrednost projekta je 103.000 evra. Prostor provođenja zaštićeno je područje uz Dunav oko Erdutske kule, a u sklopu projekta planirana je izgradnja 2.000 metara staza, dva razgledišta, vidikovca i tri info table. Opština Erdut uložiće vlastita sredstva za potrebe promocije, izrade brošura i letaka u iznosu oko 7.000 evra, što znači da je ukupna vrednost projekta 110 hiljada evra. Trenutno smo u fazi pripreme dokumentacije za javnu nabavku. «WINE TOUR» je projekat Osječko-baranjske županije, a opština Erdut je partner na tom projektu teškom oko milion i 300 hiljada evra. Opština Erdut njegovom realizacijom dobija 150 hiljada evra, odnosno izgradnju vinskog muzeja i uređenje 3.000 metara puta do vinograda naših vinogradara.

Povelja lokalne samouprave

Koliko je 2011. godina za PORC i opštinu Erdut bila uspešna i šta biste ovom prilikom izdvojili od realizovanih projekata?
Protekla godina bila je teška, ali i pozitivna, zahvaljujući nizu novih projektnih ideja, veoma važna i zbog odgovora koje smo dobili vezano za ponuđene projekte. Realizovali smo tri projekta: projekte Fonda za zaštitu okoliša,  zatim Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice itd. Preduzetničko razvojni centar priprema projekte za Narodnu knjižnicu Dalj, Turističku zajednicu opštine Erdut, Kulturni i naučni centar «Milutin Milanković», Dalj.

U aprilu prošle godine Osječko-baranjska županija nagradila je opštinu Erdut Poveljom lokalne samouprave za podsticanje i promovisanje lokalne zajednice kao temelja razvojnog delovanja i napretka, čemu je svojim aktivnostima umnogome doprineo i PORC. Koliko vam znači ovo priznanje koje je satisfakcija za dosadašnji, ali i podsetnik i obaveza za još bolji rad?

PORC je kreator i idejni tvorac gotovo svih projektnih predloga vezanih za rad opštine Erdut, kako onih koji su ostvareni, poput Arheološkog parka u Dalju koji je postavljen, osim drvene opreme koja će biti postavljena na proleće, tako i onih koji su u planu u narednom periodu. Svaka pohvala je stimulativna, ali i obavezujuća, iako smatram da će u budućnosti biti sve teže i teže. Finansijska situacija direktno utiče na mogućnosti izdvajanja za projekte. Što su veći projekti potrebna su veća naša učešća, a novac je pogotovo problem kod onih projekata koji se predfinansiraju, odnosno naknadno se povlače sredstva nakon izrade projekta.

Koliko novca ste zahvaljujući projektima uspeli povući, od osnivanja PORC-a do danas?

Projekti, njih ukupno 15, teški su oko 11,000.000 kuna, ali sačekajmo potpisivanje ugovora za još dva projekta pa ćemo onda o brojkama moći puno bolje i tačnije govoriti.

Pad broja stanovnika

Koliko su  ovi projekti doprineli razvoju vaše opštine i Osječko-baranjske županije? I šta smatrate najvećim uspehom PORC-a, od osnivanja do danas i svojim ličnim uspehom na funkciji direktorke PORC-a?

Svaki ovaj projekat novost je i prilika da se neki od problema ili potreba istakne, ukaže na njegovo postojanje ili se projektom pokuša rešiti.  Naravno da projekti donose vidljivost  i razvoj našoj opštini, moja je velika sreća što tu i živim tako da živim i s problemima koji su prisutni i na koje smatram da bi trebalo uticati. Posebno se dobro osećam kada prođem pored oznaka u obliku buradi, odmorišta  ili pored arheoloških informacija, koje su direktan proizvod mojih projekata. To je dobar osjećaj, nadam se da će u narednom periodu biti puno više takvih mesta.

Kada je reč  o stanju privrede na području opštine Erdut, šta vidite kao najveći problem i šta planirate da uradite po tom pitanju?

Veliki problem je pad broja stanovnika, kao i ljudski potencijali u smislu mladih visokoobrazovanih i, ono što je važno istaći, mladih ljudi koji su motivisani i žele učiti i nakon završetka formalnog školovanja i živeti ovde. Obrazovanje ne prestaje završetkom fakulteta, nikom nije lako učiti i raditi te ispunjavati obaveze kod kuće, ali bez učenja nema novih momenata. Od posebne je važnosti pomoći poljoprivredi da  reši probleme, koji su prisutni u celoj državi pa i kod nas, kada je reč o legalizaciji poljoprivrednih objekata, zaokretu ka energiji i to zelenoj, aktivnom učešću mladih poljoprivrednika u  povlačenju sredstava iz EU fondova i drugo. Tu je i razvoj kontinentalnog turizma koji doduše ide puževim korakom, ali ipak ima pomaka, ukoliko uspemo u nameri da upotpunimo našu ponudu i zainteresujemo i nekog od touroperatora  rezultat neće izostati. PORC će i dalje organizovati određene vidove edukacija, plasirati informacije bitne preduzetnicima putem e-maila, sms poruka, pisanim putem i pozivati ih da unaprede svoje znanje.  Isto tako nastojaćemo ih povezati s finansijskim institucijama.  Naravno i mi iz PORC-a dalje ćemo se edukovati.

Šta planirate i priželjkujete u 2012. godini te šta će biti prioriteti u vašem radu u ovoj novoj godini?

Postavljanje novih projektnih ideja u fazi da možemo iste slati na konkurse, u smislu izrade projektne dokumentacije  i to svih potrebnih dozvola. Ovo je možda i najvažnija pretpostavka svakog projektnog predloga jer bez građevinske dozvole ili drugih relevantnih dozvola ne možete poslati projekat. Zato svaka  projektna ideja mora proći dobru pripremu na kojoj se bazira, a onda i dobar rezultat neće izostati. Radićemo  na infrastrukturnim projektima, kulturi, energiji…


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: