Kako se pripremiti za hladniji period i sezonu gripova?

Piše: Avokado.rs

Zima je sezona kada se virusi i prehlade šire brže nego u ostalim periodima godine. Kako biste se zaštitili od ovih nevidljivih neprijatelja, važno je da preduzmete odgovarajuće mere i pripremite se na pravilan način

jačanje imuniteta
Foto: Pixabay

Zima je sezona kada se virusi i prehlade šire brže nego u ostalim periodima godine. Kako biste se zaštitili od ovih nevidljivih neprijatelja, važno je da preduzmete odgovarajuće mere i pripremite se na pravilan način. U nastavku ćemo vam predstaviti nekoliko načina kako da se pripremite za viruse koji vladaju tokom zime i očuvate svoje zdravlje.

Jedite zdravu i prirodnu hranu

Priroda je puna zdravih namirnica koje mogu da očuvaju naše zdravlje, zato treba da ih koristimo što više u svakodnevnoj ishrani. Evo nekih od namirnica koje treba već danas da ubacite u svoju ishranu.

Kurkuma u prahu za jačanje imuniteta – Ovaj začin se koristi već hiljadama godina u ajurvedskoj medicini zbog svojih izvanrednih zdravstvenih benefita. Glavni aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji je odgovoran za većinu njenih terapeutskih svojstava. Kurkumina u prahu je koncentrovani oblik kurkumina i pruža mnoge zdravstvene prednosti.

Ima snažno antiinflamatorno dejstvo i sposobnost da smanji upalne procese u telu, što može biti od velike koristi za osobe koje pate od hroničnih stanja kao što su artritis, astma ili upalna bolest creva.

Ona vam može pomoći u borbi protiv virusa jer učestvuje u jačanju imunog sistema. Kurkuma može pomoći telu da se bori protiv infekcija i bolesti. Redovno konzumiranje kurkume u prahu može pomoći u održavanju zdravog imunog sistema i smanjiti rizik od prehlade, gripa i drugih virusnih infekcija.

Kurkumina u prahu takođe ima antioksidativna svojstva. Antioksidanti su važni za neutralizaciju slobodnih radikala u telu, koji mogu oštetiti ćelije i uzrokovati razne bolesti. Ona štiti telo od oksidativnog stresa i smanjuje rizik od bolesti kao što su srčane bolesti, rak i neurodegenerativne bolesti.

Dodavanjem kurkumine u prahu u svoju ishranu možete na jednostavan način iskoristiti sve ove zdravstvene benefite. Ona se može koristiti kao začin u raznim jelima, kao što su supe ili variva. Takođe je dostupna i kao dodatak ishrani u obliku kapsula ili tableta za one koji žele da osiguraju redovnu konzumaciju kurkumine.

Foto: Pixabay

Citrusno voće za bolje zdravlje i jačanje imuniteta – Izuzetno je korisno za naše zdravlje, posebno kada je u pitanju jačanje imunološkog sistema i zaštita od virusa.

Jedan od ključnih sastojaka citrusnog voća je vitamin C, koji je poznat po svom imunostimulirajućem dejstvu, što znači da može pomoći našem organizmu da se odbrani od raznih infekcija, uključujući i viruse. Vitamin C takođe igra važnu ulogu u održavanju zdravlja kože, kostiju i zuba.

Bogato je antioksidantima, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. To su molekuli koji mogu oštetiti ćelije u našem telu i dovesti do raznih bolesti, uključujući i kardiovaskularne bolesti, rak i starenje. Antioksidanti u citrusnom voću pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i održavanju zdravlja.

Najbolje je jesti sveže voće. Možemo jednostavno oljuštiti narandžu i jesti je kao užinu. Osim toga, možemo iscediti sok od voća i piti ga kao osvežavajući napitak.

jačanje imuniteta
Foto: Pixabay

Kapi divljeg origana – Izvanredan dodatak za vaše zdravlje. Ove kapi su poznate po svojim snažnim antibakterijskim svojstvima. One mogu pomoći u borbi protiv različitih bakterijskih infekcija, kao što su prehlada, grip ili infekcije urinarnog trakta. Ove kapi mogu pomoći u uništavanju štetnih bakterija i jačanju vašeg imunološkog sistema.

Izuzetno su efikasne u suzbijanju upala. One sadrže prirodne antiinflamatorne supstance koje mogu pomoći u smanjenju upalnih procesa u telu. Ovo je posebno korisno za osobe koje pate od artritisa, upalnih bolesti creva ili drugih stanja koja su povezana sa upalom.

jačanje imuniteta
Foto: Pixabay

Crvena paprika u borbi ptotiv virusa – Jedna je od najzdravijih namirnica koje možete dodati svojoj ishrani kako biste ojačali svoj imunološki sistem i zaštitili se od virusa. Ovo sočno i hrskavo povrće je bogato vitaminom C, koji je ključan za jačanje imuniteta i sprečavanje prehlade i gripa. Vitamin C takođe ima antioksidativna svojstva, koja pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja i smanjenju upala u organizmu.

Izuzetno je bogata i vitaminom A, koji je važan za održavanje zdravlja kože i sluzokože, što je ključno za pravilan rad imunološkog sistema. Ovaj vitamin takođe igra važnu ulogu u očuvanju vida i zdravlju kostiju.

Antioksidanti su još jedan sastojak crvene paprike. Oni pomažu u neutralisanju slobodnih radikala u organizmu i pomažu u smanjenju upala i podržavaju opšte zdravlje organizma.
Izvor je takođe i beta-karotena, koji je snažan antioksidans i pomaže u zaštiti organizma od oksidativnog stresa i smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

Možete je jesti svežu, dodavati je u salate, umake ili variva, ili je peći u rerni za dodatnu aromu.

Održavajte higijenu

Da bismo se zaštitili od virusnih infekcija, neophodno je da održavamo visok nivo higijene.

Jedna od najlakših stvari koju možete da uradite jeste da redovno perete ruke sapunom i toplom vodom. Virusne čestice mogu se lako preneti sa kontaminiranih površina na naše ruke, a potom i na naše lice, što povećava rizik od infekcije. Zato je važno da peremo ruke ne samo pre jela, već i nakon korišćenja toaleta, dodirivanja novca ili bilo kakvog kontakta sa spoljnim svetom.

Treba temeljno prati ruke i prostor između prstiju i ispod noktiju. Preporučuje se da pranje traje najmanje 20 sekundi, kako bi se uklonili svi mikroorganizmi. Nakon pranja, trebalo bi ruke dobro osušiti, idealno koristeći papirne ubruse ili čist peškir. Ova jednostavna rutina može značajno smanjiti šanse za infekciju.

Važno je i izbegavati dodirivanje lica, posebno očiju, nosa i usta. Virusne čestice mogu se lako preneti sa ruku na ove osetljive delove tela, što može dovesti do infekcije. Iako je to ponekad teško izbeći, pokušajte da budete svesni svog ponašanja i da se suzdržite od dodirivanja lica.

jačanje imuniteta
Foto: Pixabay

Kada se nalazimo u javnim prostorima, preporučuje se da uvek nosite sa sobom maramice za dezinfekciju. One nam omogućavaju brzo čišćenje ruku i predmeta koje dodirujemo, čime se smanjuje rizik od infekcije. Maramice za dezinfekciju mogu biti veoma korisne kada nismo u mogućnosti da operemo ruke.

Treba voditi računa i o higijeni prostora u kojem boravimo. Redovno čišćenje površina koje su često u dodiru sa rukama, kao što su kvake, prekidači za svetlo i radne površine, može značajno smanjiti šanse za širenje virusa. Preporučuje se korišćenje dezinfekcionih sredstava koja su efikasna protiv virusa.

Borba sa virusima tek predstoji, tako da pokušajte da se pripremite što bolje i da izbegnete dosadne bakterije i viruse. Vodite računa o sebi i svom zdravlju!

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: