Kako da razvod braka učinite što bezbolnijim?

Piše: Avokado.rs

Zapamtite da razvod nije kraj; to je novi početak. Iako može označiti kraj jednog poglavlja u vašem životu, otvara vrata novim prilikama i ličnom rastu

Razvod braka
Foto: Freepick

Razvod je jedan od najtežih i najstresnijih događaja u životu. To je emocionalno iscrpljujuće iskustvo koje može imati ozbiljne posledice na vas i vašu porodicu.

Međutim, postoje načini da se razvod učini što manje bolnim i stresnim za sve uključene strane. U nastavku ovog teksta ćemo vam dati nekoliko saveta kako to postići.

Angažujte stručnjake

Razvod može biti veoma komplikovan, posebno kada su u pitanju imovina, finansije i pravna pitanja. Angažovanje stručnjaka, poput advokata i računovođa, može vam pomoći da se suočite sa svim tim izazovima na najbolji mogući način. Stručnjaci će vam pružiti savete i podršku tokom celog procesa razvoda.

U trenucima kada prolazite kroz razvod braka advokat vam može značajno pomoći. On će predočiti sve potencijalne pravne opcije vama i vašem partneru i time vam skratiti i olakšati proces traženja različitih alternativa za razvod braka.

Računovođa može imati bitnu ulogu kada se radi o raspodeli finansija, pogotovo u situacijama kada vi i vaš partner imate zajednički račun, veliki broj računa koje treba podeliti ili vodite biznis zajedno i slično.

Komunikacija je ključ

Jedan od najbitnijih koraka u tome da razvod bude što manje bolan jeste otvorena i iskrena komunikacija između supružnika. To može biti teško, jer su emocije često uzavrele, ali bez komunikacije, stvari mogu postati još gore.

Pokušajte da razgovarate o svojim osećanjima, potrebama i željama. Postavite se kao partneri koji žele da reše problem, a ne kao neprijatelji koji se međusobno bore.

Razmotrite medijaciju

Medijacija je proces u kojem nepristrasan treći član pomaže supružnicima da reše svoje nesuglasice i postignu sporazum o razvodu.

Ovo može biti izuzetno korisno, jer medijator može pomoći da se izbegne dugotrajna i skupa pravna borba. Medijacija takođe može pomoći u očuvanju odnosa između supružnika, što je posebno važno ako imate decu.

Obavezno razgovarajte o deci

Ukoliko imate decu, njihova dobrobit treba da bude prioritet tokom razvoda. Pokušajte da zajedno razmislite o tome kako ćete zajedno obavljati roditeljske aktivnosti i obezbediti da deca imaju stabilan i siguran dom i odaberite odgovarajući trenutak da im saopštite da se ravodite.

Ako je moguće, pokušajte da postignete sporazum o starateljstvu i raspodeli vremena koje deca provode sa svakim roditeljem kako razvod ne bi drastično uticao na njihovu dinamiku.

Radite na svojoj emocionalnoj dobrobiti

Razvod može biti veoma emotivan proces, i važno je da se brinete o svojoj emocionalnoj dobrobiti. Razgovarajte sa terapeutom ili savetnikom koji vam može pomoći da se nosite sa stresom, tugom i besom koji često prate razvod.

Takođe, pokušajte da se bavite fizičkom aktivnošću i praktikujete tehnike opuštanja kako biste smanjili stres. Možete početi da se rekreativno bavite hobijem koji vas ispunjava ili ga čak pretvoriti u biznis.

Razvod braka
Foto: Pixabay

Ostanite fleksibilni

Razvod retko teče tačno onako kako ste zamislili, i često će biti potrebno da budete fleksibilni i prilagodljivi.

Nemojte se po svaku cenu zadržavati na svojim prvobitnim planovima i očekivanjima, već budite spremni da pregovarate i prilagodite se novonastalim okolnostima.

Radite na postizanju sporazuma

Sporazum o razvodu može biti ključ za smanjenje stresa i konflikta. Pokušajte da sa supružnikom postignete sporazum o pitanjima kao što su podele imovine, alimentacija, starateljstvo i druge važne stvari.

Ako možete postići sporazum, to može značiti brži i manje bolan razvod, što će imati pozitivne posledice za sve uključene u njega.

Podržavajte jedno drugo kao roditelji

Iako se možda razvodite kao partneri, i dalje ćete ostati roditelji vaše dece. Podržavajte jedno drugo u roditeljskoj ulozi i radite zajedno na obezbeđivanju da vaša deca imaju ljubav, podršku i stabilnost koja im je potrebna.

Konsultujte se međusobno pri donošenju bitnih roditeljskih odluka i trudite se da sa decom imate otvoren odnos po pitanju vašeg razvoda.

Budite strpljivi

Razvod je proces koji može potrajati, posebno ako postoje komplikovane pravne ili finansijske stvari koje treba rešiti.

Budite strpljivi i dajte sebi vremena da se nosite sa svim izazovima koje razvod nosi sa sobom, bilo da su u oni psihički, emocionalni ili finansijski.

Naučite iz iskustva

Nakon što prođete kroz razvod, važno je da naučite iz iskustva i radite na sopstvenom emocionalnom i ličnom rastu. Razmislite o tome šta ste naučili iz ovog iskustva i kako možete dalje da se razvijate kao osoba.

Zapamtite da razvod nije kraj; to je novi početak. Iako može označiti kraj jednog poglavlja u vašem životu, otvara vrata novim prilikama i ličnom rastu. Prihvatite ovaj period promena i samoproučavanja, učite iz svojih iskustava i koristite ih kao odskočnu dasku za izgradnju svetlije budućnosti. Pravilnim mentalnim sklopom i podrškom možete izaći iz razvoda jači, mudriji i spremni da s nadom i otpornošću prihvatite sledeće poglavlje svog života.

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: