Jagma za Teslom

Piše: Dušan Cvetanović / P-portal.net

Licemjerno je dičiti se Teslom prema svijetu, a istovremeno dozvoljavati da neka naselja u kojima žive upravo Teslini sunarodnjaci nemaju električnu energiju
Naslovna fotografija: Dino Stanin/PIXSELL

Odluka hrvatske Vlade da slavni znanstvenik srpskog porijekla Nikola Tesla bude jedina historijska ličnost koja će predstavljati Republiku Hrvatsku na hrvatskim verzijama budućih kovanica eura izazvala je očekivanu buru. Poznati spor o tome čiji je Nikola Tesla dobio je novu epizodu, a vijest su popratili sve važne svjetske novinske agencije, pa je tako svoj prostor našla i na Njujork tajmsu i sličnim, svjetski važnim naslovnicama.

Tesla je nesumnjivo epohalna ličnost u svjetskim razmjerima, a njegova važnost rast će iz godine u godinu. Borba protiv klimatskih promjena, napuštanje fosilnih goriva i prelazak cjelokupnog svjetskog gospodarstva na obnovljive izvore energije i električnu energiju dovest će do toga da Tesla bude centralna figura čitave jedne epohe u razvoju čovječanstva. Nikola Tesla već je danas brend ogromnog utjecaja i dosega. Najveća svjetska marka električnih automobila u vlasništvu milijardera Ilona Maska nosi Teslino ime. Kompanija Tesla ruši sve rekorde zarade i proizvodnje električnih automobila, a ove godine je ostvarila deseterostruki rast neto dobiti na godišnjoj razini. Prihodi su povećani za 98 posto, na ukupno 12 milijardi dolara.

Istovremeno, oko Tesle je izgrađena legenda o istinskom znanstveniku, pronalazaču kojemu su znanost i ljudska dobrobit bili važniji od bilo kakvog novca i osobne dobiti. Njegov odnos s gramzivim, ali sposobnim Edisonom opisan je do detalja i postao je stvar opće kulture i simbol odnosa znanja i kapitala u kapitalističkom društvenom uređenju.

Sve što danas nosi ime Tesle vrijedi višestruko više i zato je opća jagma za Teslinim identitetom i porijeklom u potpunosti razumljiva. U svijetu baziranom na brendovima, Hrvatska i Srbija ne žele propustiti priliku za vezivanjem imena slavnog pronalazača za sebe. Srbija je to prepoznala odavno, pa je i svoju najveću zračnu luku, onu beogradsku, nazvala imenom Nikole Tesle. Stavljanjem Tesle na kovanice eura, Hrvatska šalje poruku da razumije važnost brendiranja, pa je sasvim racionalno, umjesto nekog manje poznatog etničkog Hrvata, izabrala svjetski poznatog etničkog Srbina, rođenog na području današnje Hrvatske.

Što se tiče rasprave o tome kome pripada Tesla, tu postoji više točnih odgovora. Tesla je, svojim epohalnim otkrićima sebe izdigao na razinu svjetske kulturne baštine. Baš poput velikana svjetske znanosti, misli ili umjetnosti, Leonarda da Vinčija ili Šekspira, Tesla pripada čitavom čovječanstvu. No, mjesto njegovog rođenja i njegova etnička pripadnost omogućili su Hrvatskoj i Srbiji da se upišu na sam vrh svih Teslinih biografija.

Vladin odabir Tesle kao Srbina da predstavlja Hrvatsku posebno je zanimljiv u današnjem kontekstu položaja Srba u Hrvatskoj. Za hrvatsku desnicu, takav scenarij naprosto je neprihvatljiv. Svjesni da je nemoguće zanijekati Teslinu važnost, desnica je započela s jalovom operacijom promjene Teslina identiteta. Tako se sve češće mogu čuti teorije o Teslinom „pravom“ porijeklu po kojima je on Hrvat pravoslavne vjeroispovijesti. Ustoličenje Tesle kao jednog od temeljnih motiva Hrvatske u svijetu neprihvatljivo je za njihov pogled na ulogu Srba u hrvatskoj povijesti i hrvatskom društvu. Ipak, teza o Tesli kao o (američkom) znanstveniku srpskog porijekla rođenom na području današnje Hrvatske uvriježila se kao norma u svim važnim svjetskim enciklopedijama. Sve ostale teorije, odreda nacionalističke, morat će se zadovoljiti trajnim položajem na marginama društva. Stav hrvatskih nacionalista prema Tesli možda najbolje definira činjenica da je pod okriljem rata eksplozivom raznesen Teslin spomenik u njegovom rodnom Gospiću. Taj bezumni čin najbolji je opis koliko sirovi nacionalizam vrednuje znanost i dostignuća ljudskog znanja. Svi Teslini izumi nisu pomogli da mu spomenik ne bude raznesen i uklonjen s glavnog gospićkog trga zbog puke činjenice da je po nacionalnosti bio Srbin. I ovih dana, kada se u Hrvatskoj obilježava godišnjica Oluje mnogi će slaviti masovni odlazak Srba iz Hrvatske kojeg je donijela Oluja. Tada su Hrvatsku napustile i mnoge Tesle, rođaci upravo slavnog Nikole Tesle.

Izborom Tesle kao jednog od svojih simbola Hrvatska je odlučila iskoristiti njegov marketinški potencijal, no takva odluka morala bi imati svoje posljedice i na neke sasvim konkretne, životne situacije. Licemjerno je dičiti se Teslom prema svijetu, a istovremeno dozvoljavati da neka naselja u kojima žive upravo Teslini sunarodnjaci nemaju električnu energiju. Tesla svojom univerzalnošću i koristima, koje je donio svijetu, bit će trajna poveznica između svjetskih naroda, a prije svega između Hrvata i Srba. Upravo zato, Hrvatska ne smije dozvoliti da se njena upotreba Teslina imena i dostignuća ograniči na puko brendiranje. Nikola Tesla i njegovo simboličko značenje imaju potencijal unaprijediti odnose i poštovanje među narodima na način na koji politika nikada ne bi uspjela. Zato Teslu na hrvatskim kovanicama eura treba pozdraviti, ali i podsjetiti da se poštivanje Tesle i vrijednosti koje on predstavlja ne smije tu zaustaviti.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: