Badnje veče i Božić proslavljeni u Zagrebu

Piše: O. R. / P-portal.net

U brojnim pravoslavnim hramovima širom Hrvatske održane su juče i danas liturgije povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića. U večernjim satima na Badnji dan, u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, …

U brojnim pravoslavnim hramovima širom Hrvatske održane su juče i danas liturgije povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

U večernjim satima na Badnji dan, u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije uz sasluženje sveštenika i đakona Sabornog hrama služio je praznično Božićno večernje bogosluženje.

U bogosluženju je učestvovao veliki broj pravoslavnih vernika Zagreba i okoline koji je ispunio hram, portu i trg oko hrama.

– Pre svega smo ljudi, a sve ostalo je stvar okolnosti. To što Bog na rođenje Hristovo pokazuje nesebičnu i beskrajnu ljubav treba biti povod za prestanak svake tuge, muke i teskobe koju svako nosi u duši. Svaku muku, nevolju, malodušnost, depresiju i agoniju nosimo u sebi, ne zbog toga što to Bog hoće, jer on je ljubav, već smo mi pre svega kreatori takvih stanja u našim dušama. Siguran rezultat činjenja zla, netrpeljivosti i mržnje je nemir u duši – rekao je mitropolit ljubljansko-zagrebački Porfirije.

Bogoslužju i prijemu koji je održan nakon njega prisustvovali su predstavnici drugih vjerskih zajednica, čelni ljudi srpske zajednice u Hrvatskoj na čelu s Miloradom Pupovcem, diplomate više zemalja, predstavnici Sabora, Vlade, Grada Zagreba i državnih institucija, kao i velik broj javnih ličnosti.

Posle večernjeg bogosluženja i besede Mitropolita Porfirija upriličen je tradicionalni prijem za goste u prostorijama Crkvene Opštine u Zagrebu.

U ponedjeljak, na veliki praznik Rođenja Hristovog, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, uz sasluženje sveštenoslužitelja Sabornog hrama.

Uz verni narod koji se okupio da Liturgijski proslavi ovaj Božić, prazničnoj Liturgiji su prisustvovali i Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba sa saradnicima Duškom LjuštinomBogdankom VulpeJelenom Pavičić Vukičević, predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i Boris Milošević, saborski zastupnik srpske nacionalne manjine.

Božićnu poslanicu Srpske pravoslavne crkve pročitao je arhierejski namesnik zagrebački protojerej-stavrofor Duško Spasojević.

 

Fotografije: Mitropolija zagrebačko-ljubljanska


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: