Visoki Dečani i Mirogoj među 7 najugroženijih lokaliteta kulturnog nasljeđa u Evropi

Piše: O. R. / P-portal.net

Manastir Visoki Dečani i kompleks groblja Mirogoj među sedam najugroženijih kulturnih objekata u Europi

Manastir Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji Visoki Dečani i kompleks groblja Mirogoj u Zagrebu svrstani su na listu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasljeđa u Evropi za 2021. godinu. Listu je sastavila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasljeđa „Europa Nostra“, koja aktivno djeluje u oblasti nasljeđa više od pedeset godina, u preko četrdeset zemalja Evrope.

Nakon što je prošle godine sačinjen uži izbor od 12 objekata, o čemu smo na P-portalu pisali, jutros je objavljen konačan spisak od sedam najugroženijih lokacija. Cilj sastavljanja ovakve liste je da se alarmira javnost zbog ozbiljnih prijetnji s kojima se suočavaju navedene lokacije.

Program sedam najugroženijih lokaliteta (7 Most Endangered) Europe Nostre i Instituta Evropske investicijske banke uz podršku Kreativne Evrope Evropske unije osvješćuje javnost, procjenjuje štete, predlaže daljnje djelovanje te osigurava simboličnu potporu od 10.000 eura.

Europa Nostra podsjetila je da su Visoki Dečani uvršteni na listu svjetske baštine kao jedinstveno mjesto 2004. godine, a da su još od juna 1999. godine pod zaštitom KFOR-a iz sigurnosnih razloga. Naveli su još da su Visoki Dečani jedini spomenik u Evropi koji se 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom, te da je riječ o spomeniku ogromne historijske i kulturne važnosti za Evropu i svijet.

Multikonfesionalni kompleks groblja Mirogoj uvršten je na listu nakon što su uslijed prošlogodišnjeg potresa na ovoj veličanstvenoj građevini, djelu čuvenog arhitekte Hermana Bolea, popucali zidovi, oštećeni podovi, a mnogi arhitektonski i dekorativni elementi urušeni.

Osim Visokih Dečana i Mirogoja, na listi su se našle i austrijska Ahenze željeznica stara 133 godine, pet grčkih otoka na jugu Egejskog mora, renesansni vrt Đusti u Veroni, zgrada Centralne pošte u Skoplju i crkva u steni San Huan u Kantabriji u Španiji.

Izabranih sedam lokacija ispunjavaju uslove za grant Evropske investicione banke do 10.000 eura koje će im dodjeliti kao bi im pomogla u sprovođenju dogovorenih aktivnosti koje će doprinijeti spašavanju ugrožene lokacije.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: