Ustoličen mitropolit Joanikije u Cetinjskom manastiru

Piše: P-portal.net

Patrijarh Porfirije citirao je Njegošev Gorski vijenac poručujući: "Neka se nad Crnom Gorom razveje mrak i neka zasije svјetlost, radost i mir."
mitropolit Joanikije
Naslovna fotografija: Mitropolija crnogorsko-primorska

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije svečano je danas uveo u tron crnogorsko-primorskih mitropolita njegovo visokopreosveštenstvo mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, koga je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve na ovogodišnjem majskom zasedanju izabrao za naslednika blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

Mitropolit Joanikije je 56. episkop ove Svetosavske episkopije, koja je ustanovljena pre 800 godina, kasnije uzdignuta na stepen mitropolije, a 41. mitropolit crnogorsko-primorski koji se ustoličava u Cetinjskom manastiru.

Svečani čin ustoličenja novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija započeo je Svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio patrijarh Porfirije uz sasluženje episkopa budimljansko-nikšićkog i izabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i kruševačkog Davida, člana Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, sveštenstva i sveštenomonaštva.

mitropolit Joanikije

Obraćajući se mitropolitu Joanikiju, patrijarh je rekao da je služba mitropolita crnogorsko-primorskog uzvišena te da je velika, ali i velika odgovornost doći na tron Svetog Petra Cetinjskog i mnogih svetitelja do danas i posle velikog oca blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

„Nismo došli ovdje da bilo šta otmemo i ugrozimo ili ne daj Bože ukrademo, došli smo da obavimo sveti čin Vašeg ustoličenja“, poručio je patrijarh i dodao da je „mir ovde potrebniji nego išta”.

„Vaša će misija biti, to od Vas sabor naše Crkve očekuje, a i čitava Pravoslavna crkva, da otupljujete oštrice, da gradite mostove, da ne pitate ko je ko, kako se izražava, kom narodu pripada, nego da, služeći Liturgiju, svedočite mir i svakog čoveka pričešćujete, pitajući ga samo za njegovo ime kojim je kršten u ime Oca, i Sina i Svetoga Duha i po kojem ga sam živi Gospod poznaje. Jer u Crkvi, Vi to dobro znate, ne postoje granice. Ne postoje neprijateljstva, ne postoje podele, jer Crkva je po svome značenju ekklisia – sabor! Ona sve u sebe Hristom i u Hristu sabira. To je vaš zadatak, ali ja znam da ćete biti raspeti. I zato uvek slušajte reč Hristovu, koja kaže: Кad vas psuju, blagosiljajte. Кad vas gone, trpite, kada hule na vas, molite se. I kada budu govorili protiv vas, kada vas budu gonili i kada budu hulili na vas, uvek ćete blagosiljati, trpeti i moliti se za sve. To ste činili do sada i to ćete nastaviti da činite, sigurno uz pomoć Svetog Petra Cetinjskog, uz pomoć Svetog Vasilija Ostroškog, uz pomoć svih svetitelja Božijih poniklih u Crnoj Gori, uz pomoć molitava Vašeg duhovnog oca, našeg zajedničkog učitelja, blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija.

Neka bi Vam Gospod dao snagu Njegovu, trpeljivost Njegovu, snagu da nosite bol svoga naroda, da nosite njegova raspeća, ali na kraju i da sve što bude među njima suprotstavljeno, neka legne na Vaša prsa, na Vašu dušu, a Vi će te dobro znati da kleknete pred ovaj ćivot da prinesete muku svoga naroda, svakog čovjeka i svih zajedno prepustite molitvama Svetog Petra Cetinjskog, a onda on da pusti Gospoda i blagodat Njegovu da razriješava svaki naš mrak, kako bi onda zaživjela i riječ Njegoša, koji kaže u Gorskom vijencu: Neka se nad Crnom Gorom promijeni i razveje mrak. I neka zasija svjetlost, radost i mir ovdje, na ovom mjestu, mir iz ovog svetog manastira i ove svete obitelji, neka se živi koncentričnim krugovima i neka obasja čitavu Crnu Goru i sve ljude u njoj. Neka ste blagosloveni i neka Vam Gospod da snage. Aksios!” rekao je patrijarh Porfirije, uručivši žezal mitropolitu Joanikiju.

 

Životopis mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija možete pročitati OVDJE.

Pristupnu besjedu mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija možete pročitati OVDJE.

 

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: