Kada su granice zbog pandemije COVID-19 zatvorene, mnogi su se zadesili izvan granica svoje matične zemlje, što je otežavalo ne samo spajanje s porodicama i poslovne obaveze, već je nosilo sa sobom i brojne druge komplikacije. Državna crta između Hrvatske i Srbije, međutim, po tom pitanju je znatno složenija, jer u brojnim slučajevima i dan danas preseca i porodične i rodbinske, prijateljske, zavičajne, ali i mnoge druge veze, nezavisno od toga koje je boje pasoš.

Jedan od koraka u “popuštanju mera” koji su mnogi željno iščekivali izgleda da polako počinje da se realizuje.

Sa hrvatske strane saopšteno je da sve osobe koje žele ući u zemlju, moći će to da urade, ali uz potvrdu da su testirani na koronavirus, i to u poslednja 24 sata.

To je u Dnevniku HRT-a objavila direktorka Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.

„Oni koji će htjeti ući u Hrvatsku morat će napraviti u svojoj zemlji PSR test koji ne smije biti stariji od 24 sata. Samo s tom potvrdom moći će ući u zemlju. To je osiguranje. Test je visoko pouzdan, ali nije 100 posto siguran pa moramo biti oprezni”, rekla je Markotić.

Isto je potvrdio i direktor Hrvatskog zavoda za javno dravstvo Krunoslav Capak, gostujući u Dnevniku Nove TV govoreći o dosadašnjim pravilima da oni koji dolaze u Hrvatsku moraju ići u samoizolaciju na 14 dana.

„Pokazalo se da oni koji rade u pograničnom području pitaju da prekinu samoizolaciju i to smo prakticirali neko vrijeme. No, to se pokazalo komplicirano. Pa smo uveli da mogu doći na 72 sata. Za produženi vikend je ušlo u Hrvatsku nešto više od 2.000 ljudi. Sada će svako morati imati potvrdu da je napravio test na virus i samo pomoću takve potvrde će moći ući u Hrvatsku”, rekao je Capak.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email