Slika za stipendiju

Piše: O. R. / P-portal.net

U punoj dvorani Privrednikovog doma u Zagrebu održana je božićna dobrotvorna aukcija umjetničkih slika

Foto: Jovica Drobnjak

Srpsko privredno društvo Privrednik organiziralo je i ove godine u svojim prostorijama u Zagrebu aukciju umjetničkih slika, i to pod nazivom „Slika za stipendiju“. Ukupno 40 umjetničkih slika, rađenih tehnikama akrila i ulja na platnu, bilo je izloženo ovog četvrtka na Privrednikovoj božićnoj dobrotvornoj aukciji „Slika za stipendiju“. Slike je iz bogatog Privrednikovog fundusa odabrao i postavio povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Feđa Gavrilović. Uz njegovo stručno vođenje, skoro polovina ponuđenih slika prodata je iste večeri i tako je prikupljeno oko 2.000 eura za stipendiranje talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti.

Foto: Jovica Drobnjak

Privrednikovi stipendisti uglavnom dolaze iz ruralnih krajeva Hrvatske koji su bili opustošeni ratom. Zato se Privrednikove likovne kolonije održavaju uglavnom na tim područjima, kako bi se na njih i njihove bogate, a zapostavljene potencijale skrenula pažnja. Na dobrotvornoj aukciji u Privrednikovom domu izložena su djela nastala upravo na tradicionalnim Privrednikovim likovnim kolonijama na kojima slikaju akademski slikari iz Hrvatske, Srbije, BiH i Slovenije. Pored njih, bilo je i slika koje su nastale na likovnim kolonijama „Za Privrednik“ održanim u Čonoplji kraj Sombora u Srbiji, koje organizira Kulturno umjetničko društvo „Vuk Karadžić“.

Foto: Jovica Drobnjak

„Ne samo da slikari na kolonijama naslikaju i poklone slike Privredniku, nego imamo i neke druge slikare poput Baneta Milenkovića ili Svjetlana Junakovića koji nisu bili na kolonijama, ali su slike donirali Privredniku“, rekao je na otvaranju aukcije predsjednik Privrednika Nikola Lunić i zahvalio se svim umjetnicima koji su svojim plemenitim gestama i vrijednim slikama podržali Privrednikovu misiju.

„Slike se mogu kupiti po vrlo povoljnim cijenama, a osim na aukciji, svako može doći, razgledati i kupiti djelo čija se početna cijena kreće od 50 do 800 eura“, rekao je Lunić i podsjetio da je uloga Privrednika, još od inicijative Vladimira Matijevića, pomoć mladim ljudima koji su bili dobri učenici, ali nisu imali sredstava za školovanje.

Nikola Lunić, foto: Jovica Drobnjak

U teškim vremenima ekonomske krize i slabe osjetljivosti društva za one kojima je pomoć potrebna, iznos prikupljen na Privrednikovoj aukciji dragocjen je doprinos Privrednikovoj misiji u pomaganju školovanja talentirane djece.

Na aukciji je bilo i nadmetanja i licitiranja, a oni koji te večeri nisu stigli, imaju do kraja mjeseca vremena da sebe počaste kvalitetnim umjetničkim djelom i u isto vrijeme i sami naprave dobro djelo. Jer sav prihod od prodatih slika odlazi u Privrednikove fondove za stipendiranje učenika i studenata, kojih je ove godine ukupno 120.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: