Prvi golovi za Sportsko društvo Srba u Hrvatskoj

Piše: Tatjana Dragičević

U Jasenku, idiličnom mjestu okruženom šumama Bjelolasice, najviše planine Gorskog kotara, održan je prošlog vikenda turnir u malom nogometu „Jasenak 2018“, i to na igralištu koje pripada nekad značajnom Olimpijskom …

U Jasenku, idiličnom mjestu okruženom šumama Bjelolasice, najviše planine Gorskog kotara, održan je prošlog vikenda turnir u malom nogometu „Jasenak 2018“, i to na igralištu koje pripada nekad značajnom Olimpijskom centru Bjelolasica.

Glavni organizator turnira bio je Mjesni odbor Jasenak, dok su suorganizatori bili DVD-a Jasenak, grad Ogulin te Srpsko narodno vijeće.

Od glavnog koordinatora turnira Nenada Vukadinovića, predsjednika Mjesnog odbora Jasenak i predsjednika DVD Jasenak, saznajemo da je riječ o tradicionalnom turniru, koji se održava po 37. put. Zbog neposlušnosti vremena turnir je ove godine malo odgođen. Simbolika datuma seže u povijest, naime, prije rata turnir se održavao 27.7. – na bivši Dan ustanka naroda Hrvatske, dok se sada održava 22.6. – na Dan antifašističke borbe.

Na turniru je sudjelovalo sedam ekipa, profesionalnih i amaterskih, pored onih iz Jasenka i Ogulina, ekipe su bile i iz okolnih mjesta – Moravica i Gomirja, ali osim njih u goste su došle nogometne ekipe iz Krnjaka i ad hoc nogometna ekipa Sportskog društva Srba u Hrvatskoj koja je nastupila u dresovima Srpkog narodnog vijeća (SNV).

[pullquote]

Prvo mjesto na malonogometnom turniru „Jasenak 2018“ osvojila je ekipa Caffe bar Monaco iz Moravica. Drugo mjesto osvojila je ekipa Caffe bar Snoopy iz Ogulina, dok je treće mjesto osvojila ekipa Krnjak. Za prve tri ekipe osigurani su pehari, diplome i skromna novčana nagrada, dok su ostale ekipe dobile priznanja za sudjelovanje.

Za najboljeg igrača proglašen je Marko Ljevar iz ekipe Krnjak, najbolji strijelac je Mako Poljak iz ekipe Snoopy, a najboljim golmanom je proglašen Mateo Aščić iz ekipe Monaco.

[/pullquote]

Ekipu SNV-a činili su igrači koji sad uglavnom žive u Zagrebu, ali su porijeklom iz svih dijelova Hrvatske: Nikola Lunić iz Drniša, Srđan Momčilović iz Udbine, Nikola Bunčić iz Krnjaka, Ivan Lapić iz Zagreba, Igor Miodrag iz Benkovca i nadareni golman Damir Kralj iz Senja. Ekipa je složena u zadnji čas, neki od njih se međusobno poznaju, a neki se po prvi put sreću. No, kada je sport u pitanju svi se odmah slože oko sredstva i cilja – zajedničkom i kvalitetnom igrom do pobjede.

Pored nogometne momčadi, SNV je i prvi donator ovog turnira, navodi glavni koordinator Nenad Vukadinović ističuću pritom važnost takvih financijskih potpora jer zainteresiranih za sport, a posebno za nogomet, i te kako ima.

Nikola Lunić, igrač SNV-ove ekipe, a dok nije na terenu obnaša funkciju predsjednika Srpskog privrednog društva Privrednik, ima pozitivne impresije o turniru.

„Lijepo druženje. Prijateljska atmosfera. Odlična ekipa. Organizacija turnira je možda mogla biti nešto bolja. No, i to ćemo zanemariti jer smo bili u jednom prekrasnom planinskom kraju s pitoresknim selima i mjestima, s prostranim šumama, lijepim proplancima i čistim zrakom“ – govori Lunić i ističe da sportska dešavanja povezuju ljude i da srpskoj zajednici u Hrvatskoj upravo tako nešto nedostaje.

„Mislim da bi jedan malonogometni turnir u Zagrebu nacionalnog karaktera, koji bi postao tradicionalan i koji bi mogao biti posvećen nekom događaju ili sportskoj ličnosti, bio prava prilika da i na polju sporta pokažemo zajedništvo i povezanost, posebno u svjetlu osnivanja Sportskog društva Srba u Hrvatskoj.“

Prema Lunićevim riječima, sportski duh ove ekipe nije upitan.

„Za ovaj turnir napravili smo kostur neke buduće ekipe. S odličnom i uigranom ekipom iz Moravica odlučujući gol smo primili u zadnjoj minuti. Sada je važno učestvovati, a sljedeći put, uz bolje i sveobuhvatnije pripreme, vjerujem da ćemo i pobjeđivati jer radi se o zaista kvalitetnim mladim ljudima. Imamo odličnog golmana, a to je u malom nogometu vrlo važno. S još nekoliko dobrih mlađih igrača možemo i pobjeđivati.“

Nakon Lunićevih riječi preostaje nam samo da uzmemo loptu u ruke i potrčimo na najbliže igralište. Sport doista može biti platforma za značajne društvene pomake poput jačanja inkluzije, tolerancije i socijalne uključenosti. Zaključno, novoosnovano Sportsko društva Srba u Hrvatskoj imat će pune ruke posla, motivirana i talentirana djeca, mladi i oni malo stariji samo čekaju da „stanu na svoju loptu“.

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: