Teatar iz Zagreba “Planet Art” gostovao je 8. i 9. oktobra u Narodnom pozorištu u Beogradu sa predstavama Ritina škola i Plemena, a 11. oktobra Plemena će učestvovati na festivalu JoakimInterFest u Kragujevcu.

Beogradska publika imala je do sada priliku da vidi predstave U posjetu kod gospodina Greena sa glumačkom legendom Perom Kvrgićem, Velika Zvjerka i Zečja rupa. Planet Art je preuzeo u svoju produkciju legendarnu predstavu Stilske vježbe sa Kvrgićem i Lelom Margitić, koja se izvodi već 47 godina, a 2013. je gostovala u Beogradu i Novom Sadu.

 

[stextbox id=”stb_style_796310″ caption=”Ritina škola”]

rita02Ritina škola Vilija Rasela je komedija u kojoj igraju Nataša Janjić i Torjanac. Oboje su osvojili nagrade “Fabijan Šovagović” za najbolju žensku, odnosno mušku ulogu na 22. Festivalu glumca (2015.), dok je predstava dobila odlične kritike kao dinamična i pitka, a s druge strane bogata i slojevita u značenju. Jedna od najizvođenijih savremenih komedija u svetu u ovoj verziji adaptirana je za Hrvatsku. Time priča o znanju i obrazovanju postaje još zanimljivija, a govori o tome šta se događa kad se u društvu koje baš ne ceni znanje pojavi jedna cura koja želi da zna i da shvati.

[/stextbox]

 

Plemena oduševila beogradsku publiku, sledi JoakimInterFest

Dramu Nine Raine “Plemena”, u koprodukciji sa Exit teatrom, režirala je Slavica Knežević.

Uloge igraju Torjanac, Kneževićeva u alternaciji sa Jasnom Palić, Lana Gojak / Vanda Vinter, Matija Kačan / Janko Popović Volarić, Slaven Španović i Petra Kurtela.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=82pHRzBKsC0[/youtube]

 

Nakon izvedbe u Beogradu, Petra Kurtela napisala je na svom facebook profilu: “Ovacije na poklonu, ljudi na nogama, plaču oni, plačemo mi. Slušamo hvalospjeve, argumentirano sve, detaljno analizirane scene i uloge. Govore mi rečenice koje nisam mislila da ću doživjeti čuti. Umjetnost gradi mostove, a sinoć su me dragi susjedi podsjetili zašto sam glumica!”

Plemena sutra igraju na JoakimInterFestu u Kragujevcu. Željko Jovanović, selektor jubilarnog desetog Festivala, pozorišni kritičar i umetnički direktor beogradskog Pozorišta na Terazijama, kaže da se ovogodišnji festival bavi tišinom “u kratkim prostorima mira u kome se svet povremeno nađe”.

– Imam utisak da je svet svako malo u nekom ratu i da je to vreme između sukoba koji se dešavaju, koje je najplodonosnije za ljudski rodu uopšte, posebno zanimljivo za istraživanje u pozorišnom smislu. Teatar, kao jedna vrsta ljudskih aktivnosti i načina razumevanja sveta, zapravo u tom periodu ima prostora i priliku da se posveti sebi – ističe Jovanović.

Plemena pružaju sliku današnjeg sveta, govore o potrebi za pripadnošću i svemu što ona nosi: od pojedinačnih hijerarhija, interesa i pravila počev od porodice pa na dalje.

Kroz intrigantnu i katarzičnu priču o ljubavi i izdaji drama pokazuje da od te (ne)pripadnosti i dalje zavisi sreća pojedinca. Umesto da ponavlja kako smo svi jednaki – nudi spoznaju koliko smo različiti. Gde se ipak nalazi prostor u kojem plemena mogu da nađu suživot i kako – o tome govori ova predstava, navodi se u najavi.

plemena i nina reine
Postava Plemena i Nina Reine

Gluvi Bili odrasta u porodici u kojoj svi čuju. On zna da je drugačiji, ali svoj prostor, pripadnost i samopouzdanje stiče tek kada sretne devojku koja ga upoznaje sa svetom gluvih. Dolazi do dramatičnih promena u porodici, koja kroz Bilijevo osamostaljivanje doživljava lom, rascep i katarzu. To je priča o dva brata, o izdaji i ljubavi, u kojoj na kraju svi učimo da slušamo jedni druge.

Ova višestruko nagrađivana predstava igra se već tri godine i, kako ocenjuje hrvatska kritika, “podjednako osvaja provokativnošću i duševnošću”.

 

[stextbox id=”stb_style_796310″ caption=”Planet art”]

Ovaj nezavisni, privatni teatar je već deset godina jedan od najuspešnijih u Hrvatskoj, ističe njegov osnivač i upravnik, glumac i reditelj Marko Torjanac. Planet Art na scenu postavlja savremene dramske tekstove koji govore o temama i problemima prisutnim i u hrvatskom društvu. Njegova misija je da zastupa pozitivne, humanističke vrednosti. Kroz snažne dramske predstave progovorio je o mnogim, često tabuiziranim temama poput ksenofobije i homofobije, pedofilije unutar crkve, korupcije u obrazovnom sistemu i drugima. Predstave Planet Arta osvojile su mnoge nagrade i spadaju među najizvođenije i najdugovečnije u Hrvatskoj, a u njima igraju prva imena hrvatskog teatra, ističe Torjanac.

[/stextbox]

 

Zagrebačka publika moći će pogledati Plemena 30. oktobra u Teatru Exit, a Ritu 31. oktobra u Lisinskom.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email