Obnovljena rodna Kuća Petra Preradovića

Piše: O. R. / P-portal.net

Obnovljena rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici i službeno je otvorena za javnost 13. juna 2019. godine. Cijela protekla godina u općini Pitomača bila je godina Petra Preradovića, u kojoj ...

Obnovljena rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici i službeno je otvorena za javnost 13. juna 2019. godine. Cijela protekla godina u općini Pitomača bila je godina Petra Preradovića, u kojoj je čitavim nizom aktivnosti obilježena 200. godišnjica njegovog rođenja.

U samu obnovu kuće uloženo je 5,6 milijuna kuna, od čega je 4,8 milijuna osigurana iz fonda Europske unije kroz program prekograniučne suradnja, 670.000 sufinanciralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok je iz općinskog proračuna izdvojeno 170.000 kuna. Za opremanje interpretacijskog centra, u kojem će se na moderan način kroz multimedijalni izložbeni prostor predstavljati pjesnikov život i stvaralaštvo, izdvojeno je 1,2 milijuna kuna, od čega je 400.000 sufinanciralo Ministarstvo turizma.

Preradovićeva kuća izgrađena je 1775. godine i do sada je nekoliko puta temeljitije obnavljana. Zadnja velika obnova bila je 1968. godine kada je u njoj uređen jedan od prvih muzeja posvećenih jednom književniku. Nakon 50 godina, zahvaljujući Europskoj uniji i sredstvima programa Interreg Prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, u okviru projekta „Preradović & Csokonai“, Općina Pitomača je renovirala i adaptirala rodnu kuću Petra Preradovića u Grabrovnici koja je uređena kao suvremeni interpretacijski centar.

Rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici podignuta je u 18. stoljeću. Kuća kao građevina posebnog stila predstavlja veliku povijesnu vrijednost, ali je istovremeno i mnogo više od toga – spomenik kulture. Kuća je za vrijeme Vojne krajine služila kao graničarska “štacija”, a nakon razvojačenja, u drugoj polovini 19. stoljeća, pa sve do prije četrdesetak godina u njoj je bila smještena lugarnica. Potvrdu značaja Preradovićeve rodne kuće dao je i Konzervatorski zavod u Zagrebu još 1963. rješenjem kojim je zaštićena kao spomenik kulture.

Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića može se posjetiti od utorka do subote od 10 do 17 sati ili uz prethodnu najavu, a više o njemu možete vidjeti na web stranici ili Facebook stranici.

 

 

Naslovna fotografija: Virovitičko-podravska županija


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: