Neštin u ledu

Piše: Olivera Radović

  Neštin, selo u jugoistočnom delu opštine Bačka Palanka na obali Dunava. Gostoljubivi meštani ovog sela s bogatom i dugom istorijom, pored svih prirodnih i kulturnih lepota koje ih okružuju, …

Fotografije: Milan Urošević
Fotografije: Milan Urošević

 

Neštin, selo u jugoistočnom delu opštine Bačka Palanka na obali Dunava. Gostoljubivi meštani ovog sela s bogatom i dugom istorijom, pored svih prirodnih i kulturnih lepota koje ih okružuju, poznati su po tome što nema domaćinstva koje nije vično spravljanju vrhunskih rakija i suhomesnatih proizvoda. No, i po nevoljama koje ih godinama unazad muče. Od svog administrativnog centra u kojem većina radi i školuje se – opštine Bačka Palanka deli ih samo devet kilometara, ali i četiri granična prelaza – po dva u Srbiji i Hrvatskoj. Kako god da se tamo zapute – granica. S jedne strane Dunav, s druge Hrvatska.

Ulaskom Hrvatske u Evropsku Uniju, u ovom pograničnom sremskom selu pasoši su postali najtraženiji lični dokument koji je meštanima neophodan da bi došli do centra svoje opštine. Sve bi bilo kraće i bez pasoša kada bi Srbija napravila most preko Dunava između Neština i Bačke Palanke.

Dok ovo ne olakša svakodnevni život meštana Neština, podelili smo s njima nekoliko veličanstvenih trenutaka u zimskim prizorima očaravajuće prirode njihovog kraja.

Autor fotografija: Milan Urošević


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: