Kolumnist P-portala Đorđe Matić dobitnik nagrade Momo Kapor

Piše: O. R. / P-portal.net

Dobitnik ovogodišnje nagrade Momo Kapor za književnost je Đorđe Matić za roman „Niotkuda s ljubavlju”

Đorđe Matić
Đorđe Matić, foto: Jovica Drobnjak

Dobitnik ovogodišnje nagrade Momo Kapor za književnost je Đorđe Matić za roman „Niotkuda s ljubavlju”, a odluku o tome jednoglasno je doneo žiri u sastavu Muharem Bazdulj, književnik (predsednik), Radmila Stanković, novinarka i Vule Žurić, književnik.

„Mnogo pre nego je roman ‘Niotkuda s ljubavlju’ razmatran u kontekstu književne nagrade Momo Kapor, o njemu je, između ostalog, zapisano: ‘Mnogo je u knjizi instanci dirljive nenametljive erudicije, koja pokriva jako veliku simboličku teritoriju: od Krleže i Crnjanskog do Mome Kapora i Marine Tucaković’’, navodi se u obrazloženju žirija.

Žiri primećuje da prosečan čitalac ne bi našao sličnosti u Kaporovim i Matićevim delima, ali konstatuje da su zapravo i Kapor i Matić pre svega duboko odani svojoj kulturi.

Niotkuda s ljubavlju

„Ta kultura se u najvećoj meri preklapa i kroz visoku kulturu i kroz ono što bismo mogli nazvati kulturom svakodnevnog života. Matić je veliki deo života proveo u egzilu, Kapor je bio svetski putnik. Nisu, dakle, bili, da se poslužimo tim Kaporovim naslovom ‘provincijalci’, ali nisu bili ni naličje istog novčića: naivni adoratori svega tuđeg i dalekog. Za razliku od mnogih ovdašnjih pisaca svoje generacije, Kapor nije patio za takozvanom globalnom slavom. Mada mu je hvalospeve pevao jedan Klaudio Magris, njemu su važniji bili njegovi čitaoci, obični i naški: od prodavačice sa Kalenića koja ga čita nedeljom u ‘Politici’ do onog gastosa sa bauštele koji se u zavičaj prvi put vraća avionom, pa čita Mominu priču u ‘JAT- ovoj reviji’. Vrlo slično osećanje sveta slika Matić u svojoj pesmi o Galileu Galileju i njegovim Firentincima. Na kraju, ali ne i najmanje važno, u nekim srećnijim vremenima, Momo Kapor je bio najprepoznatljivija književna veza Beograda i Zagreba. U vremenima ružnijim, na njegovom tragu je Đorđe Matić, na relaciji Zagreb-Beograd“, stoji u obrazloženju.

Nagrada Momo Kapor će Đorđu Matiću biti uručena na svečanosti u ponedeljak, 8. aprila, sa početkom u 12:00 časova u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

Nagrada se sastoji od plakete od srebra sa motivom školice i novčanog iznosa koji dodeljuje Erste Banka, višegodišnji pokrovitelj ove književne i likovne nagrade.

Đorđe Matić, pesnik, esejista i romanopisac je sedmi nosilac izuzetne nagrade za književnost Momo Kapor.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: