Godina rekorda

Piše: Olivera Radović

Od kako je rad Privrednika obnovljen pre trideset godina, prošle godine je Privrednik imao ubedljivo najviše petica u najviše škola i na najviše različitih fakulteta širom Hrvatske. Imao je najveći broj stipendista od obnove rada

Privrednik

Za Srpsko privredno društvo Privrednik 2022. godina je bila uspešnija od one koja joj je prethodila. I od mnogih prethodnih. Značajno uspešnija.

Najveći uspeh, neuporedivi i neprevaziđeni jesu Privrednikovi stipendisti. Od kako je rad Privrednika obnovljen pre trideset godina, prošle godine je Privrednik imao ubedljivo najviše petica u najviše škola i na najviše različitih fakulteta širom Hrvatske. Imao je najveći broj stipendista od obnove rada. U školskoj/akademskoj godini 2022/23. stipendira se 120 učenika i studenata. A povećan je i iznos stipendija, učeničke stipendije iz Fonda Vladimir Matijević sada iznose 80 evra, dok studentske stipendije iz istog fonda iznose 160 evra. Studentske stipendije iz Fonda Ivana Vujnović sada iznose 200 evra. U vremenu neizvesnosti, poskupljenja, slabe socijalne osetljivosti, veliki je uspeh okupiti brojne srpske organizacije i pojedince koji prepoznaju potencijal u ovim mladim ljudima i pouzdanost u Privredniku koji ih sve okuplja i voljni su da ih podrže. To je poverenje koje se svake godine iznova opravdava i zavređuje.

Poslednjih godina Privrednik intenzivno razvija informativnu delatnost. U velikom interesu čitalaca i još uvek nedovoljno popunjenom medijskom prostoru kad je srpska zajednica u pitanju, vidimo najveći podstrek i potrebu da se nastavi i poboljšava dosadašnji rad. U 2022. godini izašlo je ukupno 24 broja lista Privrednik koji je na osam strana, dva puta mesečno, na ćirilici, donosio tekstove koji se bave kulturnim, privrednim i socijalnim temama s naglaskom na položaj i ulogu srpske zajednice u Hrvatskoj. Informativni portal P-portal beleži veći broj čitalaca, veći broj tekstova, dopisnika, rubrika… Veći broj realizovanih „projekata“. Šta to znači u vreme kad pod taj opšti termin svašta može da se svrsta? Znači da nije bilo ušuškanosti i sigurnosti po pitanju finansiranja, već da je svaka tematska celina kojom se redakcija bavila morala da bude detaljno osmišljena, pripremljena i opravdana pred određenim telom koje je finasiralo. I znači da nije ponestalo motivacije i svesti o važnosti zadatka. Svi „projekti“ su uspešno realizovani i svi su opravdali očekivanja i obaveze pred institucijama Republike Hrvatske, Republike Srbije, Evropske unije. U sklopu portala u 2022. godini pokrenut je i internetski Radio Privrednik, prvi takav radio u srpskoj zajednici u Hrvatskoj. Osiguran je i opremljen adekvatan prostor za njegov rad u Preradovićevoj 18 u Zagrebu. Na programu Radio Privrednika može se slušati muzički sadržaj drugačiji od onog na svim drugim radio stanicama u Hrvatskoj. Kvalitetna „domaća“ muzika (u najširem značenju te reči), sa akcentom na izvođače i autore koji su nepravedno zanemareni i neslučajno izostavljeni iz drugih muzičkih programa. U saradnji sa Kroacija Rekordsom i PGP RTS-om, kreirana je riznica pesama neprolazne vrednosti. Osmišljene su i prve informativne emisije, koje uskoro kreću sa emitovanjem.

Privrednik je do sada u svojoj samostalnoj audio-video produkciji snimio više od 50 kratkih dokumentarnih filmova. Privrednikove tribine, koje se redovno održavaju još od 2013. godine, postale su poznato okupljalište slobodnomislećih ljudi. U 2022. godini na ovim tribinama govorili su istaknuti pojedinci iz različitih sfera javnog delovanja, problematizovane su mnoge aktuelne društvene teme, otvoren je prostor za dijalog i promišljanje važnih pitanja i mesta koje srpska zajednica zauzima u svim tim strujanjima. Posebno je odjeknula tribina, tj. gostovanje Petra Pece Popovića, rok kritičara, novinara, pisca, kolumnistu i potomka Privrednikovog pitomca. Pored toga što je govorio o ulozi Privrednika u njegovoj porodičnoj istorioji, Popović je sav prohod od tada prodatih knjiga, dovoljan za nekoliko mesečnih stipendija, donirao za Privrednikov fond za stipendiranje talentovanih učenika i studenata.

Nakon štampanog lista Privrednik, P-portala, Radio Privrednika, mnogih dokumentarnih filmova, podkasta, tribina,… Privrednik je u protekloj godini organizovao i niz događaja i okupljanja sa ciljem promovisanja osnovne Privrednikove delatnosti – prikupljanja sredstava za školovanje dece i omladine, Privrednikovih stipendista, ali i afirmacije srpske zajednice u Hrvatskoj, kojoj ti stipendisti pripadaju. Skromni i ograničeni resursi nisu bili prepreka da se ta okupljanja uspešno realizuju sve od Dalmacije, preko Zagreba, do Beograda. U Stankovcima, u dalmatinskom zaleđu, održana je Sedma Privrednikova međunarodna likovna kolonija koja je okupila akademske slikare iz Hrvatske, Srbije i BiH. Sva umetnička dela nastala na ovoj koloniji, posvećenoj osnivaču Privrednika Vladimiru Matijeviću, umetnici su donirali u svrhu pomaganja Privrednikovim stipendistima, a prodajna izložba i aukcija slika održaće se početkom januara ove godine u Privrednikovom domu u Zagrebu.

Svečanom akademijom u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu i naučnim skupom u Rektoratu Univerziteta u Beogradu pod nazivom „Privrednik – Кroz tri veka“ novosadski Privrednik obeležio je veliki jubilej, na kom je prisustvovala i delegacija iz zagrebačkog Privrednika, jačajući tako međusobnu saradnju na zajedničkim ciljevima. Povodom istog jubileja, delegacija Privrednika iz Zagreba obišla je i večno počivalište velikog Vladimira Matijevića u Beogradu, pokazujući da zahvalnost i pamćenje njegovih naslednika godine samo učvršćuju i jačaju. Jedanaesti kongres Privrednikovih stipendista i srpske omladine održan je onlajn putem videoveze u decembru 2022. i okupio je rekordan broj učesnika, tj. stipendista. Nova, najbrojnija do sada, generacija stipendista na ovaj način je i zvanično promovisana.

Svečanom akademijom u Muzičkoj akademiji u Zagrebu Privrednik je 13. decembra 2022. obeležio 125. godišnjicu od svog osnivanja. Za svu pomoć i podršku koju već godinama pruža Privredniku, patrijarhu srpskom Porfiriju tada je uručeno najveće Privrednikovo priznanje – Velika diploma Vladimira Matijevića za iznimno dobročinstvo i aktivizam u zajednici u duhu tradicionalnih Privrednikovih načela rad-štednja-čestitost. Na svečanoj akademiji održan je i prvi nastup Pjevačke družine Svetlane Spajić u Zagrebu. Uz prisustvo brojnih stipendista, donatora, aktivista i prijatelja Društva, na ovaj način je zaokružena tekuća godina, ali i jedna era u novijoj istoriji Društva koja je beležila velike uspehe i uzlete. Reči podrške, reči zahvale i divljenja koje su tada upućene Privredniku ostale su kao obaveza i amanet da i u narednom periodu nastavi uzlaznom putanjom.

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: