Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Piše: P-portal.net

Srpska zajednica u Hrvatskoj kao službenu zastavu ima „narodnu zastavu Srba” usvojenu 2005. godine
Zastava Srba u Hrvatskoj
Zastava Srba u Hrvatskoj

Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Datum 15. septembar je izabran jer je tog dana, 1918. godine, probijen Solunski front u Prvom svetskom ratu. Praznik se slavi od prošle godine.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biće obeležen širom Srbije i Republike Srpske, a građani su pozvani da na svojim domovima istaknu zastavu.

„Srbija i Republika Srpska, ali i srpski narod gde god da živi, slaviće ubuduće zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, sloge i nacionalne zastave“, rekao je 28, avgusta predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske.

„Time bi Srbi, gde god da žive, ne smetajući nikome, ne čineći ništa ni protiv koga, pokazali da su isti narod i da je muka, kao i uspeh jednih, uvek i muka ili uspeh onih drugih”, istakao je tada Vučić.

Zastava Srba u Hrvatskoj
Svečana akademija povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na platou kod Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji za medije Milorad Pupovac je istaknuo da se svako manifestovanje povezanosti s matičnom zemljom i njenim datumima, koji su važni i za nacionalnu manjinu koja se nalazi izvan granica matične zemlje, treba odvijati u skladu sa zakonom zemlje u kojoj se živi.

Tom prilikom je podsetio da srpska zajednica u Hrvatskoj kao službenu zastavu ima „narodnu zastavu Srba”.

Pupovac je rekao i da će ovaj dan biti isti kao i svaki drugi.

Ceremonija svečanog dočeka predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u Uredu predsednice Kolinde Grabar Kitarović, foto: Igor Soban/PIXSELL

Zastava Srba u Hrvatskoj je etnička zastava Srba u Hrvatskoj usvojena 2005. godine na konstitutivnoj sednici Srpskog narodnog vijeća uz saglasnost Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Jednaka je zastavi Republike Srbije od 1992. do 2004. i zastavi Republike Srpske.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: